Komoru Zagreb posjetili kineski gospodarstvenici iz pokrajine Jilin

Slika /slike/Foto s Google Drive gospodarstvo/shutterstock_97474436.jpg

U Komori Zagreb, u okviru posjeta kineskog gospodarskog izaslanstva iz pokrajine Jilin, održana je hrvatsko-kineska poslovna konferencija i individualni razgovori kineskih i hrvatskih gospodarstvenika.


U Komori Zagreb 1. prosinca 2015. godine, u okviru posjeta kineskog gospodarskog izaslanstva iz pokrajine Jilin, održana je hrvatsko-kineska poslovna konferencija i individualni razgovori kineskih i hrvatskih gospodarstvenika o dosadašnjoj i mogućim oblicima daljnje suradnje. Poslovnu konferenciju otvorio je predsjednik Komore Zagreb dr. Zlatan Frӧhlich, istaknuvši interes hrvatskih tvrtki za veću prisutnost na kineskom tržištu. O navedenom se ove godine razgovaralo na više bilateralnih susreta u Zagrebu, te u kineskom Suzhou, Ningbou i Šangaju, odakle se prije neki dan vratilo hrvatsko gospodarsko izaslanstvo sastavljeno od predstavnika 14 tvrtki.

U kineskom izaslanstvu sudjelovali su predstavnici regionalnih institucija i 16 kompanija iz sektora građevinarstva, poljoprivrede, turizma te tekstilne, drvne i drugih industrija, zainteresirani za suradnju s hrvatskim partnerima kroz različite projekte i investicije. S hrvatske strane poslovnim razgovorima odazvali su se predstavnici 24 kompanije, među kojima su bili i Kraš, Atlantic Grupa, INKOP obuća, Zračna luka Zagreb i druge.

Hrvatski izvoz u Kinu lani je iznosio oko 68 milijuna američkih dolara, a s kineskog tržišta uvezeno je istodobno robe u vrijednosti od 586 milijuna dolara, no hrvatski deficit robne razmjene u trgovini s Kinom ipak je unatrag sedam godina prepolovljen. Kineska pokrajina Jilin koja ima više od 27 milijuna stanovnika, smještena na sjeveroistoku zemlje i bogata različitim rudama i naftom, ovom prigodom predstavljena je kao tržište otvoreno za različite oblike suradnje s hrvatskim tvrtkama, a u prilog tome mogla bi ići i promotivna manifestacija Tjedan Hrvatske u Jilinu, o čemu slijede i konkretniji dogovori.

(HGK)


Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz