Komiški rogač 42. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU-u

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/komiški rogač.jpg

Komiški rogač 42. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU. Hrvatska sada ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Time, kako ističu, Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je komiški rogač 42. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Komiški rogač je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu EU od 29. ožujka.

Time je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU. Postupak zaštite naziva Komiški rogač pokrenula je Udruga komiški rogač.

EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Komiški rogač je tehnološki zreli plod autohtone sorte rogača komiški krupni s područja otoka Visa, vrste Ceratonia Siliqua L., koja je upisana u Hrvatsku banku biljnih gena.

Komiški rogač je prepoznatljiv po karakterističnom plodu odnosno mahunama tamnosmeđe boje koje kad dozriju postižu duljinu od 10 do 20 cm i masu od 17 do 40 g te po specifičnom slatkastom okusu i mirisu koji podsjeća na čokoladu i kakao. Za prepoznatljivi, izraženije slatkasti okusni i mirisni profil
Komiškog rogača zaslužan je visok udio šećera u plodu, koji iznosi minimalno 40 posto.

Proizvod komiški rogač na tržište dolazi u dva oblika, kao plod i mljeveni. Mljeveni rogač je izraženijega slatkastog okusa te intenzivnijeg mirisa po čokoladi i kakau od tehnološki zrelog cijelog ploda rogača, jer se prilikom lomljenja kore miris otpušta jačim intenzitetom.

Iz Ministarstva podsjećaju da Hrvatska sada ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Time, kako ističu, Hrvatska zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

(Hina) 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz