Kinezi zainteresirani za otkup svježeg mesa crnih slavonskih svinja

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Na inicijativu poljoprivrednika iz Bilja organiziran je sastanak za zainteresirane poljoprivrednike, stručnjake i znanstvenike kako bi se upoznali s mogućnostima suradnje na projektu “Uzgoj crne slavonske svinje”. Kineska pokrajina Sečuan izuzetno je zainteresirana za ekološki uzgojenu hranu, posebice iz EU-a.

Na inicijativu poljoprivrednika iz Bilja, Josipa Marića i Tomislava Sočkovića te konzultanta Pong Hing Aua, kineskog investitora iz pokrajne Sečuan/Sìchuan, predsjednik Odbora za poljoprivredu Općine Bilje, doc. dr. sc. Ivan Plaščak organizirao je sastanak za zainteresirane poljoprivrednike, stručnjake i znanstvenike kako bi se upoznali s mogućnostima suradnje na projektu “Uzgoj crne slavonske svinje”.

Sastanku, koji se održao na ekogospodarstvu „Orlov put“ u Kopačevu, odazvao se veliki broj poljoprivrednika iz slavonskih županija, ali i stručnjaka, znanstvenika te predstavnika lokalne samouprave koji su zainteresirani za povratak autohtonih pasmina svinja.

Tomislav Sočković prezentirao je potrebe kineskog tržišta za hranom, prije svega mesom, ali i drugim namirnicama kao što su bundeve, batat, pure ili zečevi - ukratko sve što se može proizvesti (uključujući čak i ovčju vunu i jareće kože), a jedini je uvjet ekološka proizvodnja i/ili ekstenzivan uzgoj stoke.

Sočković je istaknuo kako planiraju prije svega krenuti s organizacijom proizvodnje i otkupom crne slavonske svinje te zbog karakteristika pasmine namjeravaju početi s 1.000 krmača te, bar prvih pet godina, ostaviti svu žensku prasad za budući rasplod.

Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 1.800 rasplodnih krmača, a potencijal otkupa svinja za kinesko tržište je oko 5 milijuna svinja, rekao je Sočković.

Pong Hing Au, kineski investitor iz pokrajine Sečuan/Sìchuan, naglasio je okupljenim poljoprivrednicima kako je izuzetno teško, zbog administrativnih prepreka, izvoziti u Kinu, ali je pokrajina Sečuan administrativno samostalna jedinica te su već osigurani preduvjeti za nesmetan uvoz hrvatskih proizvoda. Inače, Sečuan je pokrajina smještena u zapadnoj Kini, točnije u gornjem dijelu doline rijeke Chang Jiang (Jangce), u kojoj živi gotovo 100 milijuna stanovnika, uglavnom Kineza, a od toga ih je osmina naseljena u glavnom grad Chengdu.

Pokrajina je, prema riječima Pong Hing Aua, izuzetno zagađena te su stanovnici zainteresirani za ekološki uzgojenu hranu, posebice iz EU-a, koji je poznat po svojim visokim standardima u pogledu zdravstvene ispravnosti namirnica.

Hing Au je istaknuo kako je kinesko tržište zainteresirano ponajprije za uvoz svježeg mesa, a ne za tradicionalne prerađevine poput kulena i kobasica jer oni pripremaju meso i namirnice na drukčiji način. Zbog toga namjeravaju otkupljivati svinje isključivo do sto kilograma težine, hranjene bez kukuruza i žitarica, u ekstenzivnom uzgoju, na paši.

(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta i prilike