'Kinezi su prodali 12 milijuna naših knjiga, u Meksiku smo ušli u lektiru'

Slika /slike 1/Kultura/interliber2019..jpg

Kako u Hrvatskoj nije lako poslovati, neki od nakladnika otvaraju strana tržišta. Tako su dječje knjige zagrebačkog Kašmir prometa u Kini u zadnjih pet godina prodane u čak 12 milijuna primjeraka.

Početak ovogodišnjeg Interlibera poklopio se s odlaskom u stečaj Algoritma, nekoć vodećeg domaćeg izdavača. Povodom otvaranja sajma knjiga, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da se, nakon propasti Agrokora i lanca knjižara Algoritam MK, koji su gotovo dokrajčili domaće nakladništvo, stanje u branši “stabiliziralo ”.

Kako u Hrvatskoj nije lako poslovati, neki od nakladnika otvaraju strana tržišta. Tako su dječje knjige zagrebačkog Kašmir prometa u Kini u zadnjih pet godina prodane u čak 12 milijuna primjeraka. Naklade njihovih 40-ak naslova u prosjeku su 300.000, a nekad su veće od pola milijuna primjeraka.

“U Kini imamo šest izdavača, a još njih tri su nas posjetili sad na Interliberu. Priča je počela 2014. kad smo izlagali na sajmu u Seulu, naše knjige tamo su se svidjele Kinezima i pozvali su nas na turneju. Trajala je mjesec dana i obišli smo 12 najvećih kineskih gradova, a moja supruga Andrea Petrlik Huseinović imala je izložbe svojih ilustracija. Potpisivali smo knjige po tri-četiri sata dnevno, osjećali se kao zvijezde. Kad smo morali krenuti prema autima, ljudi su trčali za nama da im se potpišemo”, prisjeća se Huseinović.

Uspješni su i na drugim kontinentima - u Kolumbiji im je jedan naslov tiskan u sedam izdanja, a u Meksiku su ušli u lektiru s naslovom Poljski miš i gradski miš. “Da se nismo proširili, davno bismo nestali! Novcem od prodaje prava vani pokrivamo poslovanje kod kuće”, kaže naš Huseinović.

Unatoč raznim problemima, Slavko Kozina, novi predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara (ZNIK) je optimist.

(Poslovni dnevnik)




 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz