Katarski emir Al Thani u uzvratnoj posjeti Hrvatskoj

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_110479439_cr.jpg

Katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani doputovao je u uzvratnu posjetu Hrvatskoj gdje se susreo s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem. Suradnja između dvije zemlje vidi se u području energetike, hrane i prehrambene industrije, građevinske, obrambene i zdravstvene industrije, te turizma kao i visoke tehnologije.

Prigodom razgovora s hrvatskom predsjednicom naglašeni su prijateljski i pozitivni odnosi Hrvatske i Katara koje prati rast ukupne razmjene no ona može biti bolja u čemu važnu ulogu može imati hrvatska zajednica u toj zemlji bogatoj energentima.
 
Suradnju dvoje čelnika vide u području energetike, hrane i prehrambene industrije, građevinske, obrambene i zdravstvene industrije, te turizma kao i visoke tehnologije.
 
Hrvatska želi privući investicije iz Katara u turizmu, posebice u područje zdravstvenog turizma, u proizvodnji hrane i industrijskoj proizvodnji, obrambenoj industriji, urbanom razvoju, infrastrukturi, petrokemiji.
 
Katar je zainteresiran za ulaganja u projekte najviše klase u turizmu, urbani razvoj, energetiku i proizvodnju hrane - poglavito kroz ulaganja u marikulturu (uzgoj tune), uzgoj stoke (govedina, ovčetina) i peradi te uzgoj žitarica.
 
Znatni  potencijali postoje na područjima vojne suradnje, unutarnje sigurnosti, sporta, farmaceutike, rekla je predsjednica
 
Ukupna robna razmjena dviju zemalja je u 2017. iznosila 63,9 milijuna dolara, što je za 3,4 posto više u odnosu na 2016., a hrvatski izvoz je iznosio 62,9 milijuna USD što je porast od za 16,39 posto, dok je uvoz od 1,0 milijuna USD zapravo pad od 80,87 posto.
 
U 2017. godini Hrvatsku je posjetilo 4957 Kataraca što je povećanje od 365 posto u odnosu na 2016. Dobar trend turističkih dolazaka nastavio se u 2018., jer je u prvih deset mjeseci Hrvatsku posjetilo 5963 katarskih turista ili 49,4 posto više u odnosu na isti period lani. Velik broj hrvatskih hotela, restorana i prehrambene industrije ima halal certifikate.
 
Katar je načelno zainteresiran za investicije i suradnju na projektu LNG-a u Hrvatskoj, no u izjavama dvoje čelnika nakon sastanka na Pantovčaku nije se posebno govorilo o projektu LNG terminala na Krku za koji je Katar pokazivao interes za izgradnju i opskrbu plinom.
 
Nakon razgovora dvoje čelnika i bilateralnih razgovora službenih izaslanstava Katara i Hrvatske potpisano je osam ugovora i memoranduma. Potpisani su Ugovor o kulturnoj suradnji, Ugovor o  međusobnoj suradnji i razmjeni vijesti između hrvatske i katarske izvještajne agencije, Sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i posebnih putovnica, Memorandum o suglasnosti između Zagrebačkog i Katarskog sveučilišta, Memorandum između ministarstva obrane dviju zemalja, Memorandum o suradnji u obrazovanju i znanstvenom istraživanju, Memorandum o suradnji u području sporta i Memorandum o suradnji u poljoprivredi,
 
U razgovoru predsjednika Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al Thanijem naglašeno je, između ostalog, kako su dodatni potencijali za razvoj suradnje u turizmu i na područjima informacijskih tehnologija, zdravstva, prehrambene, farmaceutske i obrambene industrije, energetike i elektroindustrije.
 
Emira Države Katar primio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković te je u razgovoru zaključeno kako su snažnija gospodarska suradnja i porast investicija zajednički interes Hrvatske i Katara, priopćeno je iz Vlade.
 
Plenković i Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani potvrdili su izvrsne političke i prijateljske odnose između Hrvatske i Katara. Uz daljnje razvijanje bilateralnih odnosa, premijer Plenković naglasio je važnost jačanja investicija, rasta trgovinske razmjene i gospodarske suradnje s Katarom.
 
Što se tiče unaprjeđenja suradnje u pogledu energetike i diversifikacije izvora energenata, bilo je riječi i o važnosti daljnjeg razvoja LNG terminala na Krku, kaže se u priopćenju.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz