Izvozno smo slabi, izvlači nas turizam

Slika /slike 1/Gospodarstvo/milanović o izvozu.jpg

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je u srijedu da Hrvatska slabo stoji u robnom izvozu te da ju djelomice izvlači izvoz usluga, odnosno turizam. Na susretu Kluba izvoznika, uz predsjednika Milanovića, sudjelovalo je 20 značajnih izvozno orijentiranih kompanija te tvrtki i institucija koje podupiru izvoz.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je u srijedu da Hrvatska slabo stoji u robnom izvozu te da ju djelomice izvlači izvoz usluga, odnosno turizam.

Na susretu Liderovog Kluba izvoznika u tvrtki Vetropack Straža, Milanović je istaknuo da je Hrvatska u robnom izvozu oduvijek bila "frustrirajuće slaba" i da su današnje brojke jednako loše kao zadnjih 30 godina.

"Pokrivenost uvoza izvozom je 60 posto. To je naprosto loše. Sreća da postoji turizam kao monokultura koji je dosta dobro razvijen... tako da Hrvatska ustvari više izveze kroz usluge, nego što uspije uprskati na izvozu robe", rekao je predsjednik.

Kako bi se to promijenilo, rekao je, potrebna je država, politika i poticaji, a da bismo se na to mogli usredotočiti potrebna je stabilna vlast koja neće krasti, naglasio je predsjednik.

Kazao je kako ulazak u EU nije donio procvat izvoza te da se "bez njezinih zahtjeva i kriterija ne bismo nikad reformirali u toj mjeri da budemo potpuno funkcionalna tržišna ekonomija". Dodao je kako ohrabruje program EU od 750 milijardi eura, no Hrvatska mora imati dobre argumente za što će ga iskoristiti.

Kaže kako turizam u Hrvatskoj ne iznosi 20 nego 11 do 12 posto BDP-a, ali da je kod svih drugih usporedivih zemalja taj udjel manji.

Na susretu Kluba izvoznika, uz predsjednika Milanovića, sudjelovalo je 20 značajnih izvozno orijentiranih kompanija te tvrtki i institucija koje podupiru izvoz.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz