Izvozna senzacija: Hrvatski izvoz u srpnju postigao novi mjesečni rekord

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_112927531.jpg

Tako je za dvjesto milijuna eura premašen dosadašnji rekord postignut u listopadu prošle godine. Budući da je u lipnju hrvatski izvoz neočekivano podbacio, srpanjski rekord najvjerojatnije je posljedica prelijevanja nerealiziranih lipanjskih narudžbi u sljedeći mjesec.

S velikim nestrpljenjem, štoviše uzbuđenošću, čekamo listopadsku objavu Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske sa svijetom. Tek ćemo tada, naime, moći vidjeti što se i tko se sve krije između senzacionalnog podatka od prošlog tjedna, da je hrvatski izvoz u srpnju iznosio gotovo 1,6 milijardi eura!

Zasad smo do tog podatka došli izračunom na temelju prošlotjedne DSZ-ove objave o prvim rezultatima robne razmjene, prema kojoj je u prvih sedam mjeseci ove godine hrvatski izvoz iznosio 8,95 milijardi eura. Daljnjom usporedbom tog iznosa s već poznatim podacima dolazimo i do toga da je u srpnju izvoz iz Hrvatske na tržišta Europske unije iznosio oko 1,05 milijardi eura, a na ostala tržišta oko 530 milijuna eura. Te nam brojke govore da neočekivano slab izvoz u lipnju ipak nije bio rezultat smanjene potražnje zbog prijeteće recesije na njemačkom i talijanskom tržištu, već je jednostavno dio lipanjske izvozne proizvodnje na stranim tržištima realiziran i fakturiran tek u srpnju.
 
Sasvim je moguće da je glavni uzrok rekordnog srpanjskog izvoza, a ujedno lipanjskog lošeg izvoznog rezultata, stari hrvatski običaj spajanja triju praznika u lipnju u mini godišnji odmor, no ostaje činjenica da je gotovo 1,6 milijardi izvoza u samo jednom mjesecu teško dohvatljiv rekord. Dosad je najveći izvoz na mjesečnoj razini ostvaren lani u listopadu, kada je iznosio malo iznad 1,4 milijarde eura. U međuvremenu, u najboljim je mjesecima vrijednost izvoza bila oko 1,3 milijarde eura, u najslabijima pak malo iznad 1,1 milijardu eura.

Srpanjski rekord realiziranih izvoznih poslova u jednom mjesecu ponovno je popravio statističku sliku hrvatskog izvoza u ovoj godini. Ukupno je u prvih sedam mjeseci izvoz porastao 8,3 posto (zbog podbačaja u lipnju, rezultat prvog polugodišta bio je rast od 5,8 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine), dok je uvoz u tom razdoblju rastao prema malo nižoj stopi, od 7,1 posto. Na malo usporavanje rasta uvoza, čini se, ponajprije je utjecao manji uvoz sirove nafte i prirodnog plina. U prvom polugodištu ove godine, naime, znatno je smanjen uvoz iz zemalja OPEC-a (43 posto) te iz Rusije (28 posto) u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

(Lider)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz