- Objavljeno: 24.08.2020.
Izvoz unatoč otežanim logističkim uvjetima nije obamro
U najstarijoj otočkoj tvornici sirnih delicija, Paškoj sirani, koje su i sad itekako tražene u sezoni, od turista kao i domaćih sladokusaca nedavno je otišla roba za Singapur, a sada se sprema i pošiljka za Ameriku.
Sredinom kolovoza put nas je nanio u Pag na istoimeni otok, gdje smo poželjeli obići i pogone tamošnje Paške sirane, upoznati se s postupkom stvaranja znamenitog Paškog sira, koji od lani nosi Zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI); voditeljica marketinga Martina Pernar Škunca poručila nam je, ne bez žaljenja, da od ožujka ne primaju “vanjske” ljude zbog epidemioloških mjera zaštite od širenja koronavirusa.No, nije nas zakinula za novosti, kojih se odonda “nakupilo” u ovoj najstarijoj otočkoj tvornici sirnih delicija, koje su i sad itekako tražene u sezoni, od turista kao i domaćih sladokusaca. “Upravo je nedavno za Singapur otišla roba, Paški i Dalmatinac i drugi sirevi, a sad spremamo i pošiljku za Ameriku”, kazala nam je Pernar Škunca, zadovoljna što izvoz unatoč otežanim logističkim uvjetima nije obamro.
O stadu ovaca, koje s 3000 grla predstavlja najveće skupno stado na Pagu, brinulo se 20-ak njihovih zaposlenika – čobana, a rad u pogonu u gradu organizirali su u dvije smjene po 14 dana. Oni koji su mogli posao su obavljali od kuće, ukupno je 85 zaposlenika Paške sirane tako izguralo najteži period. Nije bilo većih odstupanja u proizvodnji, a uz razdoblje stvaranja Paškog išla je i ide dalje i proizvodnja ostalih sireva, kravljih i miješanih. Sirana surađuje i s oko stotinjak kooperanata ovčara na otoku te brojnima na kontinentu koji isporučuju kravlje mlijeko.
Pažani su bili poduzetni i u razvojnom odjelu, nisu se predavali, krenuli su sa snack pakiranjima s kockicama sira, pogodnima npr. za grickanje na plaži, a dosta su se bavili i dizajnom ambalaže, koja je već bila nagrađivana, baš poput i niza njihovih sireva na svjetskim natjecanjima. Zadnje je bilo u veljači u Americi, gdje je miješani Pramenko bio vrlo zapažen. “Čeka nas u studenom World Cheese Award u Britaniji i spremni smo tamo nastupiti”, dodaje Pernar Škunca. Paški sir je na toj smotri 2017. i 2019. zaslužio zlatnu medalju.
(Poslovni dnevnik)