Izvoz u SAD rastao 66 posto, postaje jedno od glavnih tržišta

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_195790583_cr.jpg

Na svim glavnim izvoznim tržištima hrvatski su gospodarstvenici povećali plasman proizvoda u prvih pet mjeseci, a posebice značajan skok ostvaren je na tržištu SAD-a.

Na svim glavnim izvoznim tržištima hrvatski su gospodarstvenici povećali plasman proizvoda u prvih pet mjeseci, a posebice značajan skok ostvaren je na tržištu SAD-a.
 
U prvih pet mjeseci u SAD je izvezeno roba vrijednih 2,07 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast od 66 posto. SAD su se tako podigle i na ukupnoj rang-ljestvici najvažnijih izvoznih destinacija, pa je s lanjskog osmog mjesta izbila na šesto, preskočivši Srbiju i Mađarsku koje te pozicije drže godinama. 

Službena statistika, međutim, ne daje i prikaz strukture izvoznih proizvoda, no iz dostupnih podataka dva glavna proizvoda koji se iz Hrvatske posljednjih godina sve značajnije probijaju u SAD su lijekovi i oružje, ponajviše Pliva i karlovački proizvođač oružja HS Produkt. Udjel ove dvije grupe proizvoda u ukupnom izvozu u SAD u 2016. bio je oko 60 posto.

Dinamiku rasta izvoza u SAD najbolje oslikavaju podaci DZS-a iz kojih je vidljivo da je samo u prvih pet mjeseci izvoz premašio neke ranije godišnje razine, pa čak i višegodišnje. Primjerice, 2000. izvozili smo u SAD roba vrijednih 750 milijuna kuna, prije deset godina izvoz se držao na 1,92 milijarde kuna, a s krizom je izvoz smanjivan, pa je 2010. pao na 1,24 milijarde kuna.
 
Oporavak je uslijedio u 2015., kada je izvoz blago prerastao 2 milijarde kuna, a dosadašnji godišnji rekord je zabilježen u prošloj godini s ukupnim rezultatom od 3,44 milijarde kuna izvoza. 

Ukupno je na inozemna tržišta u prvih pet mjeseci iz Hrvatske izvezeno 41,3 milijarde kuna, što je porast od 15,7 posto.

Primjetan je među ostalim nastavak rasta izvoza u Kinu, za 69 posto na 306 milijuna kuna, izvoz u Rusiju blago se oporavlja i iznosio je 530 milijuna kuna, a pojedina tržišta koja su na izvoznoj listi lani zabljesnula poput Saudijske Arabije, a što se najviše povezivalo s izvozom oruža, utihnula su u prvom dijelu godine.
 
Izvoz u Saudijsku Arabiju primjerice prepolovljen je u prvih pet mjeseci i iznosi 230 milijuna kuna, a snažan porast izvoza bilježi se u Maroku, gdje je u odnosu na lanjski rezultat izvoz udeseterostručen (353 milijuna kuna), te nastavak rasta izvoza u Kataru.
 
Osim izvoza, u prvih pet mjeseci rastao je i uvoz, no nešto blažom stopom od 12,1 posto, a ukupno je u Hrvatsku uvezeno roba u vrijednosti 66,9 milijardi kuna. 

Gledano po djelatnostima, najveće zasluge porastu izvoza pripadaju proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, te farmaceutskoj industriji, a zanimljivo je da je duhanska industrija povećala izvoz za 61 posto, na 160 milijuna kuna, a istodobno je smanjen i uvoz tih proizvoda za trećinu na 203 milijuna kuna.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz