Izvoz riba rekordan uz suficit od 44 milijuna eura

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-FAH-H6170768.jpg

Uz izvrsno odrađen posao s tunama početkom godine, započela je suradnja s nekoliko novih inozemnih partnera u smrznutoj srdeli. U poslovima konzervirane ribe bilježi se značajna stopa rasta, izvoza osobito, a pokrenuta je i suradnja i s vodećim španjolskim proizvođačem.


Sigurno je da možemo bolje i daleko smo od maksimuma. Rekao bih da tek počinjemo koristiti prednosti poslovanja na jedinstvenom europskom tržištu koje prepoznaje proizvode jadranskog podrijetla kao natprosječno kvalitetne. Sardina je lani napravila odličan posao, u izvozu također, istaknuo je Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine.
 
Uz izvrsno odrađen posao s tunama početkom godine, započeli smo suradnju s nekoliko novih inozemnih partnera u smrznutoj srdeli. U poslovima konzervirane ribe bilježimo značajnu stopu rasta, izvoza osobito, a možemo se pohvaliti da smo pokrenuli suradnju i s vodećim španjolskim proizvođačem.
 
Posao s tunama specifična je djelatnost koju karakteriziraju ciklusi dobrih i slabijih godina, redovnih i povećanih kvota, viših i nižih cijena tuna. Sada smo u razdoblju lošijih godina, povećanih kvota i velike konkurencije što utječe na pad cijena tako da je sigurno kako ova godina neće biti zapamćena kao odlična. No, važno je da su hrvatske tvrtke koje su u ovom biznisu snažne te mogu izdržati cikluse lošijih godina. Za očekivati je da ćemo kada prođe ova kriza pokazati puni potencijal plasmana i profitabilnosti, naglasio je Bezmalinović.
 
Smatram da se posljednjih godina u ribarstvu izuzetno dobro radilo i uvjerenja sam da je Uprava za ribarstvo napravila najbolji mogući posao za razvoj ribarstva i povezane industrije. Stoga jedino očekivanje koje imam je da se tako nastavi, vjerujući da su ispred nas lijepe godine i pretpostavljajući veliki interes u realizaciji projekata koji slijede iz potvrđenog operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo do 2020. 
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz