Izvoz pada, ali očekuje se normalizacija

Slika /slike 1/Gospodarstvo/pametni znaju čemu služi izvoz.jpg

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza već neko vrijeme pada, dobrim dijelom zbog gospodarskih problema najznačajniji trgovinskih partnera, no stvari bi se u budućnosti trebale normalizirati. Promatrajući hrvatski izvoz u zadnjih deset godina, pozicija hrvatskog izvoza se fundamentalno promijenila na bolje. Tome su sigurno pridonijeli članstvo u EU-u, dok je drugi dodatni poticaj došao od ulaska u schengenski prostor.

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza već neko vrijeme pada, dobrim dijelom zbog gospodarskih problema najznačajniji trgovinskih partnera, no stvari bi se u budućnosti trebale normalizirati, istaknuto je u utorak na Liderovoj konferenciji o izvozu.

Tijekom konferencije istaknuto je, naime, da je vrijednost hrvatskog robnog izvoza lani iznosila gotovo 23 milijarde eura, što je oko milijardu eura odnosno 5 posto manje nego godinu ranije. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je oko 58 posto, isto kao 2022. godine.

U ovu smo godinu ušli mrvicu slabije: u prvom tromjesečju hrvatski izvoz pao je dodatnih 5 posto, uz pad pokrivenosti uvoza izvozom od 56,5 posto. Poseban problem je dvostruko brži pad izvoza na glavno tržište - EU, na godišnjoj razini nominalno za 9 posto.

Komentirajući situaciju u kojoj se trenutno nalaze izvoznici, predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić ističe kako je dinamika kretanja izvoza uvijek povezana sa situacijom u zemljama koji su naši najveći trgovinski partneri, tako da usporavanje izvoza nije makroekonomsko iznenađenje. Međutim, kazala je i da u tom generalnom trendu postoje tvrtke u kojima izvoz raste.

"Promatrajući hrvatski izvoz u zadnjih deset godina, pozicija hrvatskog izvoza se fundamentalno promijenila na bolje. Tome su sigurno pridonijeli članstvo u EU-u, dok je drugi dodatni poticaj došao od ulaska u schengenski prostor", rekla je Dalić. Dodala je kako treba prepoznati generalno pozitivan trend i činjenicu da su izvoznici i brojne tvrtke u tom kontekstu pozitivni te su "našli, učvrstili i proširili svoje mjesto". Istaknula je, međutim, da Hrvatska čini tek jedan promil svjetskog izvoza.

Glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore Goran Šaravanja složio se da industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pada kao i vrijednost robnog izvoza dodavši da je to posljedica manje poticajnog globalnog makroekonomskog okruženja. Optimističan je u pogledu hrvatske izvozne budućnosti, a najavio je i daljnji pad kamatnih stopa na globalnom planu.

Glavni urednih Lidera Miodrag Šajatović najavio je da će se boriti za osnivanje ministarstva industrije i više novca izvoznicima iz državnog proračuna za nastupe na međunarodnim sajmovima.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz