Iz pršutane u selu Zavojane izvozi se 10 posto proizvodnje

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_67707433_cr.jpg

Više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta, sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU, dolazi iz vrgoračkog kraja, a u selu Zavojane smještena je i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi. Glavna izvozna tržišta su Njemačka, Austrija, Švicarska, Srbija, Bugarska i Mađarska.

Više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta, sa zaštićenom oznakom izvornosti u EU, dolazi iz vrgoračkog kraja, a u selu Zavojane smještena je i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi. 
 
Vlasnik joj je Mesna industrija Braća Pivac koja uskoro završava radove i na novom pogonu smještenom u obližnjoj gospodarskoj zoni Ravča.
 
"Ovdje se koristi tradicionalan način proizvodnje kao što su to radili naši djedovi, samo u većim količinama. Osim pršuta, radimo i pancetu, buđolu i pečenicu. Na ovoj smo lokaciji i nadmorskoj visini otvoreni prema vjetru, a kod dalmatinskog pršuta je bitna izmjena bure i juga", objašnjava Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac prilikom obilaska pršutane u Zavojanama. S 4500 komada koliko su proizvodili 2004. godine došli su do današnjih 150.000 komada, a iz ove pršutane izveze se oko 10 posto naše proizvodnje.
 
"Glavna izvozna tržišta su nam Njemačka, Austrija, Švicarska, Srbija, Bugarska i Mađarska", pohvalio se Markotić. U gospodarskoj zoni Ravča u listopadu će otvoriti novi pogon. U toj zoni pored Vrgorca bit će, inače, ukupno devet tvrtki raznih djelatnosti, od proizvodnje autodijelova i elektromaterijala do praonice rublja.
 
Kad završe taj novi veliki investicijski ciklus, kompleks Pivca u ovoj gospodarskoj zoni prostirat će se  na više od 30.000 kvadrata, a vrijednost ukupne investicije dosegnut će 30 milijuna eura.
 
(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz