Istra osmu godinu zaredom najjača maslinarska regija u svijetu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_117744793.jpg

Posljednjih 16 godina Istra je svake godine imala više od 50 uvrštenih maslinara kad je osam puta zaredom bila druga na svijetu, a kad je osam puta bila prva na svijetu, taj broj se je morao popeti na više od 65. U vodiču Flos Olei za 2024. godinu Istra ima 69 uključenih maslinara, druga je Puglia s 55, treća Toscana s 51.

U vodiču Flos Olei za 2024. godinu Istra će biti prisutna dvadeseti put zaredom. To je za Istru izuzetno vrijedan jubilej jer predstavlja razvojni kontinuitet stalno u usponu i to na najvišoj međunarodnoj kompetitivnoj razini.

Ako izuzmemo prve četiri godine u kojima se Istra sramežljivo pojavila prvo s 2, zatim s 5, pa s 8, te s 21 maslinarom, sve ostalo spada u sam svjetski vrh, kao da je nakon toga naša regije, kad je proizvodnja kvalitetnog maslinovog ulja u pitanju, ubacila u višu brzinu.

Posljednjih 16 godina Istra je svake godine imala više od 50 uvrštenih maslinara kad je osam puta zaredom bila druga na svijetu, a kad je osam puta bila prva na svijetu, taj broj se je morao popeti na više od 65.

Upravo to se dogodilo i u vodiču za 2024. godinu. Istra je ponovo dostigla vrh i najbolja je na svijetu po broju uključenih maslinara. Sveukupno Istra ima 69 uključenih maslinara, druga je Puglia s 55, treća Toscana s 51.

Doista je izuzetan osjećaj osmi put zaredom biti prvi sa saznanjem da je od 1.000 pristiglih uzoraka selekcionirano 500 najboljih, a medu tih 500 je čak 69 iz Istre.

(Glas Istre)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz