Iskoristiti poboljšanje poslovne klime u Ukrajini

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo 21. studenoga sudjelovat će na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu. Gospodarsku delegaciju čini šezdesetak tvrtki, među kojima su Podravka, Zvijezda, Dalekovod, Stražaplastika, Podravka, Adriadiesel.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem, 21. studenoga sudjelovat će na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu u sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Republici Ukrajini.

Našu gospodarsku delegaciju čini šezdesetak tvrtki, među kojima su Podravka, Zvijezda, Dalekovod, Stražaplastika, Podravka, Adriadiesel…Cilj Foruma jest unapređenje gospodarske suradnje među zemljama te rast robne razmjene.

Najveće prilike za naše tvrtke predsjednik HGK vidi u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, trgovini, farmaciji, strojogradnji i energetici. Očekuje da će primjena Ugovora o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine (DCFTA) od 1. siječnja 2016. dugoročno povoljno utjecati na povećanje robne razmjene između RH i Ukrajine, no upozorava da je bitno u što skorijem roku normalizirati poslovanje.

Prema njegovu mišljenju, pomaci u tom smjeru već su lagano vidljivi. Optimizam najviše ulijeva činjenica da smo u prvih pola godine izvezli samo dva milijuna dolara manje vrijednu robu nego u cijeloj 2015. kada smo izvezli 13,49 milijuna USD. Iste je godine uvoz bio na razini od 32,56 milijuna USD.

Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine smanjila deficit u robnoj razmjeni s Ukrajinom za gotovo 50 posto u odnosu na isto promatrano razdoblje u 2015. U tom smo razdoblju izvezli robe u vrijednosti 11,03 milijuna USD, dok smo istovremeno uvezli 22,62 USD.

(Privredni vjesnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz