Inovativno rješenje hrvatskog proizvođača na vodećem svjetskom sajmu

Slika /slike 1/Ekologija/shutterstock_134992037.jpg

I ove godine hrvatski proizvođač rashladne opreme MB Frigo nastupa na Chillventi i na sajmu će predstaviti novu liniju proizvoda koji primjenjuju prirodnu radnu tvar ugljični dioksid (CO2, R 744) bez štetnog utjecaja na okoliš.

Najveći međunarodni sajam za rashladnu i klimatizacijsku tehniku Chillventa u Nürnbergu (Njemačka) održava se 16. - 18. ove godine. Radi se o sajmu koji se održava svake druge godine i koji je prepoznat kao izrazito važan događaj koji na jednom mjestu okuplja stručnjake za rashladnu i klimatizacijsku tehniku iz cijelog svijeta. Ove godine nastupa oko 900 izlagača iz 110 zemalja svijeta i očekuje se da će sajam posjetiti više od 300.000 posjetitelja!

Sajmu se ove godine pridaje izrazito velik značaj i zato što se tržište rashladne tehnike u zemljama Europske unije počelo drastično mijenjati zbog Uredbe (EU) br. 517/2014 o fluoriranim stakleničkim plinovima (tzv. F-Gas Regulative) koja je stupila na snagu 1. siječnja 2015. Glavna zadaća F-Gas Regulative je smanjiti potrošnju i upotrebu radnih tvari koje imaju štetan utjecaj na globalne klimatske promjene.

Značajna pooštrenja F-Gas Regulative očekuju se već 2020. godine što će utjecati na velik broj tržišnih segmenata u cijeloj Europi koji na bilo koji način dolaze u doticaj s rashladnom opremom. Najveći utjecaj F-Gas Regulative osjetit će sudionici u prehrambenom lancu koji čine proizvođači hrane, logistika, transport i distribucija, maloprodaja i skladištenje hrane.

I ove godine hrvatski proizvođač rashladne opreme MB Frigo nastupa na Chillventi i na sajmu će predstaviti novu liniju proizvoda koji primjenjuju prirodnu radnu tvar ugljični dioksid (CO2, R 744) bez štetnog utjecaja na okoliš. MB Frigo je jedan od rijetkih proizvođača rashladne opreme u Europi koji proizvodi rashladne uređaje s CO2 kao radnom tvari.

Proizvodi koji doživljavaju svoju premijeru su CO2 transkritična kondenzacijska jedinica rashladnog učina 2 - 10 kW i CO2 transkritična multikompresorska jedinica s 'boosterom' rashladnog učina 30 - 400 kW. Radi se proizvodima s ugrađenom najnovijom tehnologijom i prirodnom radnom tvari CO2 bez štetnog utjecaja na okoliš koji postižu uštede na energiji od čak 30%.

CO2 kondenzacijska jedinica namijenjena je za komercijalno hlađenje (rashladne komore i vitrine), a CO2 multikompresorska jedinica za komercijalno i industrijsko hlađenje. Ti su proizvodi razvijeni i proizvedeni u MB Frigo Grupi i rezultat su suradnje Odjela proizvodnje i Odjela za istraživanje i razvoj.

Uz spomenutu CO2 liniju rashladnih uređaja, MB Frigo na sajmu predstavlja i rashladne komore, čime tvrtka nudi cjelovito rješenje iz područja rashladne tehnike u skladu s nadolazećim zakonskim uredbama o zaštiti okoliša.

Tvrtka MB Frigo d.o.o. je članica MB Frigo Grupe koja predstavlja lidera na tržištu rashladne i klimatizacijske opreme u Hrvatskoj i regiji. Kao lider na tržištu MB Frigo Grupa razvija svoj asortiman proizvoda i znanje ('know how') prema nadolazećim svjetskim trendovima kako bi unaprijedila kvalitetu poslovanja svakog korisnika svojih proizvoda ili usluga.

(Energetika-net)
 

Pisane vijesti | Sajmovi | Hrvatski izvoz