Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_84715165_cr.jpg

U kolovozu je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je već sedmi mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

U kolovozu je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je već sedmi mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u kolovozu pala za 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 2,8 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.

To je već sedmi mjesec zaredom kako proizvodnja raste, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je ojačala 3,9 posto na godišnjoj razini.

U kolovozu je najviše, za 14,7 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 7,8 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.
Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 7,0 posto.

S druge strane, proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je u kolovozu za 6,7 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja energije skliznula 1,7 posto.

Ukupno je u prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja bila 1,9 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Zbog izuzetno niske baze, ali i nastavka rasta inozemne potražnje te uz blagi oporavak domaće potražnje, do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta ukupne industrijske proizvodnje na godišnjoj razini", navode analitičari RBA.

Ostvare li se njihove prognoze, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci