Industrija u kojoj je rast postao pravilo

Slika /slike/Foto s Google Drive gospodarstvo/shutterstock_128623757.jpg

Hrvatska softverska industrija u 2014. iskočila je na peto mjesto najbrže rastućih domaćih izvoznih branši.

Hrvatska softverska industrija u 2014. iskočila je na peto mjesto najbrže rastućih domaćih izvoznih branši. Lani je prodaja hrvatskog softvera u inozemstvu porasla za 27 posto na 1,55 milijardi kuna, pokazuju podaci Astra poslovnog inženjeringa. Optimizam budi i nova analiza agencije IDC Adriatics, koja očekuje da će u četiri godine samo hrvatsko tržište IT usluga narasti za gotovo 100 milijuna eura.
 
Rast tržišta hardvera potiče nezaustavljiv rast potražnje za pametnim mobitelima koji su postali sinonim za IT tržište u Hrvatskoj, odnosno svih IT tvrtki koje prodaju svoje robe i usluge na ovom tržištu, i jedan od glavnih oslonaca domaće IT industrije, odnosno domaćih proizvođača hardvera, softvera i usluga. Gleda li se samo lokalno hrvatsko tržište za IT robe i usluge, njegova je ukupna vrijednost u prošloj godini iznosila 6,5 milijardi kuna.
 
Rast u ovim segmentima IT tržišta potiče prelazak hrvatskih tvrtki na cloud, odnosno tehnologije računarstva u oblacima, te na mobilne tehnologije, društvene mreže i ulaganja u IT sigurnost koja su nužno povezana s takvim trendovima. Sve to prati i rast na tržištu IT obrazovanja kako bi prelazak na nove tehnologije za kompanije bio što brži i bezbolniji, a učinci što bolji. U taj su segment stoga ušle kompanije poput Hrvatskog telekoma i Agrokorovog mStarta koji ulažu u rješenja za digitalnu transformaciju hrvatskih kompanija. Otprije su tu HT-ov Combis, M SAN-ov King ICT te državni APIS IT, zanimljiv jer državne poslove informatizacije u velikom broju outsourcea IT kompanijama. Svi oni očekuju da će se u iduće četiri godine hrvatsko tržište IT usluga povećati za gotovo 100 milijuna eura.
 
Izvoz softvera je  za petama industriji opskrbe električnom energijom, prerađivačkoj industriji, proizvodnji odjeće i proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, odnosno najvećih hrvatskim izvoznicima. Na slične zaključke upućuje i prva analiza utjecaja ICT sektora na gospodarstvo koju je napravila udruga HUP-ICT u suradnji s tvrtkom Bisnode. Prema toj analizi, koja IT definira šire od računalnog programiranja, izvoz ove industrije lani je skočio s 1,5 na 1,87 milijardi kuna. Hrvoje Balen, član uprave Algebre i jedan od voditelja HUP-ICT-a kaže da takav rast izdvaja ovu industriju od ostatka gospodarstva. "I ukupan izvoz u Hrvatskoj raste, ali ne po ovakvim stopama", kaže Balen. Sve to objašnjava zbog čega su poduzetnici u informatici optimistični.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz