Indijski predsjednik Ram Nath Kovind pozvao hrvatske tvrtke da ulažu u Indiju

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-indija.jpg

Hrvatska je zainteresirana za razmjenu iskustava s Indijom u području energetike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT), obrane, brodogradnje te u zdravstvenom sektoru.

Indija pozdravlja skorašnje hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, rekao je u utorak u Zagrebu indijski predsjednik Ram Nath Kovind i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović istaknuo važnost jačanja bilateralnih odnosa, napose gospodarskih gdje je Indija pozvana da otvori distribucijski centar u Riječkoj luci.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, indijski gost, prvi šef te države u posjetu Hrvatskoj, razgovarao je s predsjednicom u četiri oka, a oboje su nazočili potpisivanju četiriju sporazuma o suradnji.

"Mi pridajemo veliku važnost odnosima s Europskom unijom", rekao je Kovind u zajedničkoj izjavi za novinare s predsjednicom. Raduje se što će u prvoj polovici 2020. Hrvatska predsjedati Europskom unijom što će biti okvir za jačanje suradnje.

Važno je da Europska unija bude sidro globalne stabilnosti i sigurnosti u ovom polariziranom svijetu, rekao je.

S obzirom na geostrateški položaj Hrvatske unutar EU-a, Hrvatska je "preuzela odgovornost djelovati kao snažna karika u energetskom povezivanju srednje, južne i istočne Europe", rekla je predsjednica. 

Radi se na promidžbi Riječke luke kao ulaza u srednju i istočnu Europu i zonu slobodne trgovine, rekla je i pozvala Indiju da se uključi. "U tom pogledu upoznala sam predsjednika kako bismo pozdravili osnivanje indijskog distribucijskog centra u Riječkoj luci", rekla je.

Predsjednik Kovind kazao je da je s njime u Hrvatsku doputovalo veliko poslovno izaslanstvo te istaknuo da se veseli što će se u srijedu obratiti nazočnima na Hrvatsko-indijskom gospodarskom forumu.  Pozvao je hrvatske tvrtke da ulažu u Indiju i podsjetio da su indijski poslovni ljudi već ulagali u farmaceutiku i u sektor obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

"Zainteresirani smo za razmjenu iskustava u području energetike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT), obrane, brodogradnje te u zdravstvenom sektoru",  rekla je predsjednica.

Oboje su izrazili zadovoljstvo razmjenom turista. Indijski predsjednik nazvao je "impresivnim" broj ukupnih posjetitelja u Hrvatskoj, a među njima je više od 64.000 turista iz Indije. 
Jedan od četiriju sporazuma koji je potpisan je Sporazum o suradnji u turizmu koji su potpisali hrvatski resorni ministar Gari Capelli i indijski veleposlanik u Zagrebu Arindam Bagchi.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz