Imat ćemo pola milijuna tona pšenice viška, ide u izvoz

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_227221012_cr.jpg

Hrvatska bi ove godine mogla imati gotovo pola milijuna tona pšenice viška koja će završiti u izvozu. Prema HGK lani smo izvezli pšenice u vrijednosti od oko 60 milijuna eura, dok je izvezeno i brašna od gotovo 6 milijuna eura.

Hrvatska bi ove godine mogla imati gotovo pola milijuna tona pšenice viška koja će završiti u izvozu, a prema prvim procjenama cijena pšenice bi mogla biti na lanjskoj razini od oko 1,10 kuna.

Ponude cijena tek su se počele formirati, a informacije s terena govore da postoji velik interes da se višak pšenice izveze u Italiju zbog čega bi poljoprivrednici mogli dobiti dobru otkupnu cijenu.

U petak je u HGK u Osijeku prvi sastanak oko ovogodišnjeg otkupa i žetve koja kreće nikad ranije, zbog vrlo tople godine. Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu ŽK Osijek kaže da žetva pšenice kreće idući tjedan. Ona se zasad dobro drži.

"Očekujemo da ćemo zbog povećanih sjetvenih površina prošle jeseni imati proizvodnju od oko 850.000 tona, dok su naše potrebe oko 350.000-400.000. Vidjet ćemo još kakvi će biti prinosi", kaže Nad.

Pšenicom je prošle jeseni zasijano 142.000 ha ili 44,9% više nego u godini ranije. Lani je sa 116.000 ha požnjeveno 682.322 t s rekordnim prinosom od 5,9 t/ha.

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, udruženja mlinsko-pekarske industrije, kaže da se očekuje dobar urod.

"Cijena će biti tržišna te zasad nemamo procjene o njenom kretanju, a lani je prosječna cijena bila 1,10 kn kilogramu, kaže Barišić. Iz jedne slavonske poljoprivredne tvrtke nam je rečeno kako se već sad nudi od 1,07 za pšenicu treće klase, do 1,10 kunu, kao lani. Prema HGK lani smo izvezli pšenice u vrijednosti od oko 60 milijuna eura, dok je izvezeno i brašna od gotovo 6 milijuna eura.

(Poslovni dnevnik)Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz