Hvarski proizvođači maslinovog ulja osvojili New York

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_117744793.jpg

Na ovogodišnjem natjecanju u New Yorku - NYIOOC, hrvatski proizvođači maslinovog ulja dobili su veliki broj zlatnih i srebrnih medalja. Po broju medalja na ovogodišnjem natjecanju pobjednici su očekivano Italija i Španjolska. Od poslanih 60 uzoraka iz Hrvatske,  njih 34 osvojilo je zlatnu ili srebrnu nagradu, a postotak hrvatskih pobjednika na ovom natjecanju je 57 posto, što je najveći postotak među maslinarskim zemljama u svijetu.

Na ovogodišnjem natjecanju u New Yorku - NYIOOC, hrvatski proizvođači maslinovog ulja dobili  su veliki broj  zlatnih i srebrnih medalja. Po broju medalja na ovogodišnjem natjecanju pobjednici su očekivano Italija i Španjolska.

Od poslanih 60 uzoraka iz Hrvatske,  njih 34 osvojilo je zlatnu ili srebrnu nagradu, a postotak hrvatskih pobjednika na ovom natjecanju je 57 posto, što je najveći postotak među maslinarskim zemljama u svijetu.

Svjetsko natjecanje za maslinovo ulje NYIOOC najveće je i najprestižnije svjetsko natjecanje u maslinovom ulju.

"Godišnji popis dobitnika nagrada smatra se autoritativnim vodičem za najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja u godini. Unatoč besprijekornoj prirodnoj ljepoti i bogatoj povijesti, otok Hvar je često posjećen od turista i priznat kao jedno od top destinacija za ljetni odmor. No, ipak na otoku Hvaru se odvija prava mala gastro scena, a najčešće upotrebljavan sastojak na otoku Hvaru zasigurno je maslinovo ulje.  Od davnina se na ovim prostorima formiraju tamnoljubičasti nasadi maslina i do sada ih nikada nije bilo više, proizvodeći renomirana ulja s najvišim priznanjima. Na otoku Hvaru postoji 220.000 stabala maslina, što samo za sebe govori da je otok Hvar izrastao u pravu malu maslinarsku otočnu regiju", istaknula je Marija Marjan, direktorica TZ Jelsa.

Najzastupljenija sorta masline na Otoku Hvaru sa zastupljenošću od 85 posto je oblica. Slijede lastovka, levatinka i nešto novije sorte lećino i pandolino. Više od 900 malih i velikih proizvođača govori o tradiciji njegovanja masline njezinih produkata. Stoga ne čudi da je svako jelo na otoku Hvaru poškropljeno ovim tekućim zlatom.

"Od 34 pobjednika u Hrvatskoj, njih 10 dolazi s otoka Hvara, i to tri proizvođača: Božić uje, Eva Marija uje i Radojković uje. Prošla godina na otoku Hvaru je bila izrazito plodna, ne samo količinom proizvedenog ulja već i njihovom kvalitetom", naglasila je Marija Marjan.

(Privredni vjesnik)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz