Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe nagrada Jedinstveno europsko nebo 2019.

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_129132983_cr.jpg

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je nagradu Europske komisije "Jedinstveno europsko nebo 2019" za multinacionalni projekt uspostave zajedničkog zračnog prostora jugoistočne Europe (SECSI), koji je u operativnoj uporabi od 1. veljače 2018. godine.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je u utorak nagradu Europske komisije "Jedinstveno europsko nebo 2019" za multinacionalni projekt uspostave zajedničkog zračnog prostora jugoistočne Europe (SECSI), koji je u operativnoj uporabi od 1. veljače 2018, priopćeno je iz HKZP-a.

Partnerima u projektu, HKZP-u i pružatelji usluga u zračnoj plovidbi iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, priznanje je dodijelila Europska komisija u kategoriji poboljšanja u prometnoj mreži.

Nagrada je dodijeljena na prigodnoj svečanosti u okviru Svjetskog kongresa industrije upravljanja zračnim prometom, koji se održava u Madridu u razdoblju do 12. do 14. ožujka.

Projekt pridonosi ostvarenju ciljeva Europske komisije u pogledu uspostave zračnog prostora slobodnih ruta diljem Europe i ispunjava zahtjeve korisnika zračnog prostora vezano uz mogućnost izbora više ruta prema istim odredištima. Također, projektom koji je podržao i Eurocontrol, kao upravitelj mreže, stvoren je jedan od najvećih prekograničnih zračnih prostora slobodnih ruta u Europi i značajan je korak prema ostvarenju zajedničkog europskog zračnog prostora slobodnih ruta do 2022.

HKZP je i ove godine izlagač na kongresu u Madridu, gdje na vlastitom štandu predstavlja AMC Portal, centralizirani web-alat za informiranje o trenutačnom statusu, ali i o planiranim aktivnostima u zračnom prostoru. Portal registriranim korisnicima omogućuje rezervacije zračnog prostora, kao i interaktivnu komunikaciju s nacionalnom organizacijom za upravljanje zračnim prostorom, čime im se olakšava planiranje vlastitih aktivnosti, a time i povećava sigurnost svih korisnika, navodi se u priopćenju.

Također, predstavljen je i sustav informiranja za operativno osoblje CroVIBE, interna bežična aplikacija i mreža koja kontrolorima zračnog prometa omogućuje brži i lakši pristup informacijama te SimA, softver za dizajn i analizu simulacijskih vježbi.

Inače, na sajmu u Madridu HKZP se prezentira i na štandu Udruženja COOPANS, koje je vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje šest pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Irske, Danske, Švedske, Austrije, Portugala i Hrvatske. Članice COOPANS-a imaju harmoniziran sustav za upravljanje zračnim prometom, što je jedinstven slučaj u Europi, a za što im je prije tri godine također dodijeljena nagrada "Jedinstveno europsko nebo", zaključuje se u priopćenju.

(Hina)
 

Pisane vijesti