Hrvatsko-slovački forum o potencijalima suradnje

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Automobilska industrija, energetika i promet sektori najperspektivniji su za daljnji razvoj suradnje Hrvatske i Slovačke, istaknuto je na Hrvatsko-slovačkom forumu zelenih tehnologija, koji je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke održan u HGK.

Automobilska industrija, energetika i promet sektori najperspektivniji su za daljnji razvoj suradnje Hrvatske i Slovačke, istaknuto je u ponedjeljak na Hrvatsko-slovačkom forumu zelenih tehnologija, koji je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke održan u ponedjeljak u HGK.
 
Uz to, održani su i B2B sastanci na kojima je sudjelovalo 28 hrvatskih gospodarstvenika i predstavnici 12 slovačkih tvrtki i institucija iz područja energetike, prometa, IT-a, poljoprivrede i gospodarenja otpadom, izvijestili su iz HGK.
 
Za suradnju u području zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i zelene tehnologije na raspolaganju su nam sredstva EU i sredstva iz drugih programa kojima se mogu kreirati proizvodi visoke dodane vrijednosti, koji će biti konkurentni na globalnome tržištu i koji mogu potaknuti daljnji razvoj, naglasio je na forumu potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić.
 
Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman je kao područja s velikim potencijalom suradnje dvaju gospodarstava istaknula automobilsku industriju, promet, energetiku i sl.
 
Hrvatska i Slovačka dijele i zajednički interes za energetsku povezanost na energetskom koridoru i plinovodnoj mreži Baltik-Jadran, istaknula je, dodajući kako je namjera Hrvatske da se na otoku Krku izgradi LNG terminal kapaciteta dvije milijarde prostornih metara plina, koji bi s radom počeo 2019. godine, ali i izrada cjelovite energetske strategije s ciljem niskougljičnoga razvoja.
 
Prvi državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Slovačke Vojtech Ferencz spomenuo je primjer dosadašnje uspješne suradnje Hrvatske i Slovačke u izgradnji elektrane na biomasu kod Ogulina. Slovačka je izradila zakonsku legislativu za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, a prioritet je postizanje troškovne učinkovitosti i minimiziranje krajnje cijene struje, naglasio je.
 
Pomoćnica ministra gospodarstva Slovačke iz Uprave za strategiju Andrea Farkašová predstavila je slovački automobilski sektor, najznačajniju granu slovačke industrije koja ima ključnu ulogu u nacionalnome gospodarstvu s 200.000 zaposlenih, od kojih 80.000 izravno, s udjelom od 44 posto u industriji i 40 posto u izvozu, ističu uz ostalo iz HGK u priopćenju s foruma.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz