Hrvatsko rješenje povezalo 300.000 uređaja u 89 država na 5 kontinenata

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_200692268_cr.jpg

Hrvatski startup Zipato, koji razvija i proizvodi sustave za pametne domove, znači rješenja s kojima se globalno takmiči s Appleom, Googleom i Samsungom, upravo je iz Hrvatske u SAD isporučio 10.000 vlastitih centralnih "smart home" računala Zipaboxa. Zipato je danas prisutan u 89 država na pet kontinenata. Na njegovu platformu trenutačno je spojeno više od 300.000 IoT uređaja u 50.000 kućanstava i drugih prostora.

Hrvatski startup Zipato, koji razvija i proizvodi sustave za pametne domove, znači rješenja s kojima se globalno takmiči s Appleom, Googleom i Samsungom, upravo je iz Hrvatske u SAD isporučio 10.000 vlastitih centralnih "smart home" računala Zipaboxa. Time je zaključio svoj pojedinačno najveći posao dosad.

Sebastian Popović, suosnivač nekadašnjeg Vodatela, a danas suosnivač i direktor Zipatoa je naglasio da je toliko značajan da je proizvodnju Zipaboxa iz Kine preselio u Zagreb.

Unazad devet godina isti je proizvod u manjim serijama u Ameriku prodao u 30.000 komada. Sada su pak krenule veće narudžbe developera i OEM partnera koji sa Zipaboxom opremaju značajniji broj stanova i poslovnih prostora. Navodi da priprema i isporuku u London prvih 140 jedinica novog proizvoda Zipatilea, smart-home računala integriranog u interfon s ekranom osjetljivim na dodir. "Očekujem da će biti još sličnih ugovora, jer Zipato pokriva sve potrebe tvrtki koje održavaju veći broj stambenih i poslovnih jedinica", kaže Popović.

Sebastian Popović, uz Damira Sabola, jedini je domaći poduzetnik koji je uspio izgraditi profitabilan startup na telekom tržištu u Hrvatskoj i zatim ga uspješno prodati.

Zipato je danas prisutan u 89 država na pet kontinenata. Na njegovu platformu trenutačno je spojeno više od 300.000 IoT uređaja u 50.000 kućanstava i drugih prostora. Veliki biznis otvorio se kad su umjesto pojedinačnih kupaca i distributera počeli raditi izravno s integratorima i developerima u građevini, a koji su tako opremali novogradnje. Popović naglašava da imaju kontakte s njih više od 2000.

"Među većima, primjerice, u Budimpešti je Metrodom ugradio Zipatile u više od tisuću stanova, a stanove u Parizu našim proizvodom oprema Bouygues construction, ista tvrtka koja je gradila Zračnu luku Zagreb", kaže on.

Startup zapošljava 45 ljudi. Prihod mu je 2015. bio 13 milijuna kuna, lani 35, a u 2019. očekuje 50 milijuna kuna. Te posljednje četiri godine počeli su ugovarati i OEM poslove za telekome, elektroprivrede i druge komunalne tvrtke. Isporučuju im tehnologiju za pametne domove pod brendom tih partnera.

"Imamo deset takvih klijenata, među inima SmartRent u SAD-u, ESWE u Njemačkoj, a upravo finaliziramo ugovor s NKM-om u Mađarskoj", zaključuje Popović.

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz