Hrvatsko ribarstvo uglavnom izvozno orijentirano

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_56184673.jpg

Projektom "Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi" želi se pomoći u plasmanu hrvatskih proizvoda u inozemstvo i povećati potrošnju ribe u Hrvatskoj. Hrvatsko ribarstvo uglavnom je izvozno orijentirano, a glavnina proizvoda ide na EU tržišta Italija, Slovenija, Španjolska te u Japan.

Projektom "Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi", predstavljenim u četvrtak, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) želi pomoći u plasmanu hrvatskih proizvoda u inozemstvo i povećati potrošnju ribe u Hrvatskoj.

Kako je istaknula direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković na novinskoj konferenciji, projekt je usmjeren prema potrošačima, ali isto tako radi se na stvaranju dodane vrijednosti proizvoda hrvatskog ribarstva.

Ciljevi su tog projekta, izjavio je tajnik Udruženja ribarstva HGK Zoran Radan, pomoć u plasmanu proizvoda hrvatskog ribarstva u inozemstvu, povećanje potrošnje ribe na domaćem tržištu te jačanje imidža i stvaranje brenda koji će pridonijeti većem vrednovanju proizvoda ribarstva općenito.

Do sada se za aktivnosti projekta povuklo oko 6 milijuna iz EU fondova, a za nastavak kampanje očekuje se još desetak, istaknuto je na konferenciji za novinare. Sredstva se troše na nastup domaćih tvrtki u inozemstvu, a plasman proizvoda u izvoz se promovira i putem web portala na kojem je dostupan i registar izvoznika.

Predsjednik Grupacije akvakulture HGK Goran Markulin rekao je da je hrvatsko ribarstvo uglavnom izvozno orijentirano, a glavnina proizvoda ide na EU tržište (Italija, Slovenija, Španjolska) i u Japan.

Najznačajniji izvozni proizvodi su pritom tuna, brancin, orada i šaran iz uzgoja, svježa i smrznuta sitna plava riba iz ulova te proizvodi iz prerade (riblje konzerve i slani inćuni).

Kazao je i kako je hrvatska riba u inozemstvu prepoznata kao kvalitetan proizvod, što omogućava da se svake godine podiže proizvodnja. Po uzgoju tune Hrvatska je na trećem mjestu u EU, pri vrhu je i po uzgoju orade i brancina, i u tom smislu je poticanje konzumacije ribe dobro i za razvoj industrije i za zapošljavanje, ocjenjuje Markulin.

I predsjednik Grupacije ribolova HGK Ivan Birkić smatra da je važno podići potrošnju ribe na puno veću razinu od trenutne, dok je predsjednica Sekcije za toplovodni uzgoj HGK Ksenija Vukman poručila je kako je taj projekt za proizvođače vrlo važan iz više aspekata.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura je istaknuo kako se potrošnja ribe ne može povećati samo pričom već treba sustavno raditi na tome, educirati građane, a posebice mlade da mijenjaju prehrambene navike i konzumiraju više ribe.

U sklopu projekta u petak će se na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića od 11 do 18 sati održati manifestacija "Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi", na kojoj će građani na štandovima moći vidjeti pripremu i besplatno kušati proizvode hrvatskog ribarstva.

(Hina)



Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz