Hrvatsko-iranski gospodarski forum

Slika /slike 1/HINA/skupna-fotografija5a97fc76591c8.jpg

Za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Irana ključni su financijski tokovi, vizni režim i zračna linija, istaknuto je na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

"Bilateralni odnosi Hrvatske i Irana su prijateljski, a zajednički nam je cilj jačanje međusobnih gospodarskih odnosa, iskorištavanje potencijala kroz konkretne gospodarske dogovore i projekte", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, prenosi HGK u priopćenju.

Kazala je i kako su za hrvatske tvrtke značajna prilika planovi Irana za obnovu elektroenergetske, prometne i pomorske infrastrukture, a potencijali su i u području prehrambene industrije, osobito za hrvatske tvrtke s halal certifikatom, obnovi željezničke infrastrukture, lokomotiva i vagona, u brodogradnji, turizmu, farmaceutici te drugim područjima.

"Hrvatska Vlada poreznim reformama te smanjivanjem administrativnih i drugih prepreka u poslovanju radi na poboljšanju poslovne klime u Hrvatskoj", rekla je ministrica Dalić.      

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif je istaknuo kako treći poslovni susret gospodarstvenika Irana i Hrvatske pokazuje važnost političke inicijative iz 2016. godine i posjeta hrvatske predsjednice Iranu, a ta inicijativa sada donosi plodove.

Podsjetio je na dugu tradiciju poslovne suradnje hrvatskih i iranskih tvrtki, koja je u prošlosti dosezala i do milijardu dolara.

"Privatni sektor prepoznao je potencijal za suradnju u području brodogradnje, naftne industrije i energetike, proizvodnje električne energije, a moguća su i zajednička ulaganja te suradnja za nastup na trećim tržištima", kazao je Zarif.

Potencijal za suradnju, kako je naveo,  je i u turizmu i izgradnji turističke infrastrukture u Iranu, u području transporta i suradnje u poslovima u Afganistanu i Iraku.

Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo kako je ova godina prekretnica u odnosima Hrvatske i Irana te kako će današnji forum postaviti temelje novim poslovnim inicijativama.

Očekuje i bitno drugačiji saldo u međusobnoj robnoj razmjeni koja posljednjih godina, kako je kazao, nije bila na zadovoljavajućoj razini.

"Ina je trenutno u pregovorima za kupnju tankera nafte iz Irana. Vjerujemo da ćemo ovakvu sliku uskoro gledati i u hrvatskom izvozu u Iran. Također, hrvatske tvrtke u Iranu trenutno imaju značajne poslove te se natječu i za dobivanje milijunskih ugovora u sektorima elektroenergetike i metalne industrije. Uz niz poslovnih susreta u posljednje vrijeme rezultati ne smiju izostati", kazao je Burilović naglasivši važnost uspostave platnog prometa za međusobnu gospodarsku suradnju.

Odnosi Hrvatske i Irana su uvijek bili dobri, a sada je došlo vrijeme za nove korake i još veći zamah gospodarskih odnosa, rekao je potpredsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Masoud Khansari.

Za jačanje gospodarske  suradnje, kako je rekao, potrebna je uspostava direktnih letova između Irana i Hrvatske, olakšanje viznog režima i uspostava platnog prometa, budući da se razvoj ne može nastaviti kako treba ako nema čvrstih bankovnih veza.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Irana za prvih deset mjeseci 2017. iznosila je 5,4 milijuna američkih dolara.

U sklopu Foruma su održani razgovori više od 70 predstavnika hrvatskih i iranskih tvrtki i institucija iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, graditeljstva, petrokemijske industrije, medicine, zdravstvenog turizma, medicinske opreme, trgovine, IT industrije, metaloprerađivačke industrije i rudarstva.

(Hina)Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike