Hrvatskim vinarima više se ne može osporavati korištenja naziva terana

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/teran istra.jpg

Pravo hrvatskih vinara na korištenje naziva "teran" više ne može osporavati pošto je istekao rok u kojem se Slovenija mogla žaliti na presudu Općeg suda EU. Pravomoćnošću odluke ispravljena je nepravda koja je hrvatskim vinarima počinjena nakon ulaska Hrvatske u EU.

Pravo hrvatskih vinara na korištenje naziva "teran" više ne može osporavati pošto je istekao rok u kojem se Slovenija mogla žaliti na presudu Općeg suda EU, rečeno je u petak u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Riječ je o u postupku koji je Republika Slovenija pokrenula protiv Europske komisije radi poništenja Delegirane uredbe EU kojom je hrvatskim vinarima potvrđeno pravo korištenje naziva „teran“ na etiketama boca vina iz Republike Hrvatske koje nose zaštićenu oznaku izvornosti „Hrvatska Istra“.

Opći sud EU presudom 9. rujna potvrdio valjanost Delegirane uredbe i njezinu usklađenost s pravnom stečevinom EU, odbacio je tvrdnje da je Europska komisija svojim delegiranim aktom Hrvatskoj išla u prilog mimo europskih pravila. Slovenija je imala pravo na žalbu na tu sudsku odluku, ali je odlučila da je neće iskoristiti.

MVEP je u petak na pitanje Hine odgovorio da je pravomoćnošću odluke ispravljena nepravda koja je hrvatskim vinarima počinjena nakon ulaska Hrvatske u EU, kada im se sa slovenske strane osporavalo pravo na korištenje naziva „teran“ u označavanju vina.

(Hina)

 

Pisane vijesti