Hrvatskim tvrtkama nove šanse za proboj u Južnu Ameriku

Slika /slike 1/Financije/shutterstock_153805604_cr.jpg

Hrvatska pristupa Inter-američkoj investicijskoj korporaciji, dijelu najstarije svjetske regionalne razvojne banke čime se hrvatskim tvrtkama otvaraju nove mogućnosti na tržištima Latinske Amerike.

Hrvatskim gospodarstvenicima otvorit će se nove mogućnosti na tržištima Latinske Amerike. Tomu bi, prema ministru financija Zdravku Mariću, trebalo pridonijeti skoro potpisivanje ugovora o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije, koje je odobrila Vlada.

Riječ je o multilateralnoj organizaciji koja je dio Grupacije Inter-američke banke za razvoj koja financira privatni sektor Latinske Amerike i Kariba, a u čijem je članstvu temeljem sukcesije Hrvatska od 1993. godine i u kojoj ima 6.895 dionica, odnosno 86,7 milijuna USD u kapitalu, a što čini 0,05 posto udjela.

Prije tri godine na skupštini u Južnoj Koreji donesena je odluka da se privatni sektor Grupe Inter-američke banke za razvoj konsolidira u Inter-američku investicijsku korporaciju, a pri tom je prihvaćena i odluka o članstvu Hrvatske, ako ona to prihvati. Ministar Marić ističe kako je riječ o najstarijoj regionalnoj razvojnoj banci u svijetu osnovanoj 1959. Hrvatska je u ovom slučaju odabrala model učlanjenja putem kapitalnih transfera, odnosno dionice koje ima u Inter-američkoj banci transferirat će se u Inter-američku korporaciju, pa ta odluka ne predstavlja teret za državni proračun.

“Na ovaj način Hrvatska Vlada povećava mogućnosti za sudjelovanje hrvatskih poduzetnika na netradicionalnim tržištima poput Latinske Amerike”, kaže ministar Marić. Ministar najavljuje kao sljedeći korak intenziviranje aktivnosti s Ministarstvom vanjskih poslova, HGK-om i HBOR-om, na upoznavanju gospodarstvenika s tom institucijom i mogućnostima sudjelovanja u postupcima nabave za privatni sektor, te s uključivanjem u razvojne projekte koji se otvaraju na tržištima Latinske Amerike, za koja analitičari, napominje ministar Marić, najavljuju snažan rast u idućim godinama. 

(Poslovni dnevnik)

 



Vijesti iz medija | Strana tržišta i prilike