Hrvatski vinari na najvećem sajmu u Sjevernoj Americi

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-H20151127000413.jpg

Između 163 proizvođača vina iz 15 država svijeta na ovogodišnjem Vancouver International Wine Festivalu bila su i četiri iz Hrvatske Korta Katarina s Pelješca, Vinarija Krolo iz Strmendoca, te istarske vinarije Franc Arman i ATC Morena Coronice.

Između 163 proizvođača vina iz 15 država svijeta na ovogodišnjem Vancouver International Wine Festivalu bila su i četiri iz Hrvatske. Nastupili su Korta Katarina s Pelješca, Vinarija Krolo iz Strmendoca, te istarske vinarije Franc Arman i ATC Morena Coronice. VanWineFest ove se godine održao po 42. put te se smatra najboljim međunarodnim festivalom vina na sjevernoameričkom kontinentu. Sajam se održavao od 22. veljače do 1. ožujka, a u sklopu njega je organizirano 57 različitih događanja, večera, degustacija, radionica, predavanja i seminara. Brojni gosti imali su prilike uživati i u večeri “Okusi Hrvatske”, na kojoj su su hrvatska vina posluživana s ukusnim zalogajima.

Vinogradi Vinarije Krolo smješteni su u Strmendolcu, u triljskom kraju, specifičnom području za vinogradarstvo, kaže Dražan Krolo vlasnik Vinarije Krolo. "Otputovali smo i ove godine u Kanadu potaknuti odličnim iskustvom s prošlogodišnjeg sajma. Riječ je o jednom od najstarijih sajmova hrane i vina na svijetu, što ga čini pravim mjestom za promociju hrvatskih vinara, kao i naše Dalmatinske zagore. Tema ovogodišnjeg sajma bio je rosé, pa je u fokusu bio naš brend Šjora. Koristeći cabernet sauvignon,merlot i crljenak kaštelanski, tri iznimno moćne crne sorte, uspjeli smo proizvesti jedan od najupečatljiviji roséa na hrvatskom tržištu, a čiju su kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Reakcije posjetitelja iz svih krajeva svijeta su bile jako dobre. Zajedno s drugim kolegama iz Hrvatske odlično smo predstavili naše vinarstvo.

Amerikanci su već godinama zaluđeni Zinfandelom i naša je velika prednost, osim same kvalitete proizvoda kojeg imamo, i činjenica što je Hrvatska, odnosno Kaštela mjesto odakle ova sorta potječe. A osim pohvala, nastavljamo i s pošiljkama naših boca na kanadsko tržište", zaključio je Krolo.

Moreno Coronica spletom okolnosti nije bio osobno prisutan na sajmu, ali su tamo bila njegova vina "U Kanadu smo počeli nešto izvoziti prije nekoliko godina,  tako da je ovo bila prigoda da se malo jače predstavimo na ovom tržištu. Za sada izvozimo u kanadske provincije British Columbiu i Ontario", pojašnjava Moreno Coronica.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz