Hrvatski turistički brend – „Full of Life“

Slika /slike 1/Turizam/shutterstock_262850063_cr.jpg

Hrvatska turistička zajednica kontinuirano od 2015. jednom godišnje provodi istraživanje snage turističkog brenda Hrvatska na osam ključnih europskih emitivnih tržišta (Njemačka, Austrija, Italija, Poljska, UK, Nizozemska, Francuska i Švedska). Od 2015. godine, Hrvatska ima stabilne komparativne prednosti u odnosu na konkurentske destinacije, prije svega netaknutu prirodu, cjenovnu privlačnost te razinu sigurnosti.

Hrvatska turistička zajednica kontinuirano od 2015. jednom godišnje provodi istraživanje snage turističkog brenda Hrvatska na osam ključnih europskih emitivnih tržišta (Njemačka, Austrija, Italija, Poljska, UK, Nizozemska, Francuska i Švedska).

Posljednje istraživanje na 4.800 ispitanika (600 ispitanika po tržištu) koji putuju na odmor u inozemstvo, provedeno je lani i Lider je prvi saznao njegove rezultate. Kako objašnjavaju u HTZ-u, cilj istraživanja je utvrditi snagu turističkog brenda Hrvatska, zatim razinu usvajanja brenda (od svjesnosti do kratkoročne namjere putovanja u Hrvatsku), poziciju brenda Hrvatska u konkurentskom okruženju vodećih mediteranskih destinacija te stupanj vezivanja Hrvatske s odrednicama krovnog komunikacijskog koncepta „Full of Life“ kao i stupanj vezivanja slogana „Full of Life“ uz Hrvatsku kao turističku destinaciju.

Pa tako pokazatelji snage brenda – poznatost, cijenjenost, relevantnost i jedinstvenost u 2018. godini bilježe statističke značajne pozitivne pomake.

Kada se promatra poznatost destinacije, u 2018. godini 72 posto potencijalnih turista na ključnim europskim emitivnim tržištima prepoznaje Hrvatsku kao turističku destinaciju u odnosu na 66 posto u 2015. godini. Uzlazni trend od 2015. godine bilježi i u kojoj mjeri slogan „Croatia, full of life“ odgovara percepciji Hrvatske kao turističke destinacije kod turista na ključnim europskim emitivnim tržištima. Naime, u 2018. godini 77,4 posto turista smatra kako slogan „Croatia, full of life“ odgovara Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji, u odnosu na 2015. godinu kada je ta razina iznosila 66,9 posto, objašnjavaju u HTZ-u.

Kada se promatraju motivi i razlozi za putovanje u Hrvatsku, glavni motiv je i dalje sunce i more, međutim njegov udio se značajno smanjio, sa 68 na 57 posto, dok istovremeno raste udio prirodnih ljepota kao razloga dolaska, sa sedam na 14 posto, posjete gradovima s osam na 12 posto te upoznavanja kulturnih znamenitosti s tri na sedam posto.

Vesele nas pokazatelji koji potvrđuju da naša zemlja, uz sunce i more, postaje i sve više prepoznatljiva po ostalim turističkim proizvodima. Rezultat je to ciljano usmjerenih marketinških aktivnosti kojima je postignut značajan napredak u pozicioniranju Hrvatske kao zemlje s raznolikošću turističke ponude koja ima sve potencijale postati cjelogodišnjom turističkom destinacijom, istaknuo je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Od 2015. godine, Hrvatska ima stabilne komparativne prednosti u odnosu na konkurentske destinacije, prije svega netaknutu prirodu, cjenovnu privlačnost (jedino je Turska povoljnija) te razinu sigurnosti.  Također, Hrvatska se u odnosu na konkurenciju značajno više percipira i kao popularna, „hit“ destinacija.

(Lider)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz