Hrvatski tim pobijedio na prvom europskom Big Data Hackathonu

Slika /slike 1/Uprava/P-H20170316057109.jpg

Na prvome europskom Big Data Hackathonu, čije su pokretanje inicirali Eurostat i Europska komisija, hrvatski tim koji je putem javnog poziva odabrao Državni zavod za statistiku (DZS), osvojio je u konkurenciji 22 nacionalne ekipe, prvo mjesto, objavili su DZS i partneri.

Na prvome europskom Big Data Hackathonu, čije su pokretanje inicirali Eurostat i Europska komisija, hrvatski tim koji je putem javnog poziva odabrao Državni zavod za statistiku (DZS), osvojio je prvo mjesto, objavili su DZS i partneri.
 
"U konkurenciji 22 nacionalne ekipe hrvatski predstavnici oduševili su oba ocjenjivačka tima - statistički i tehnološki - softverskim rješenjem koje korištenjem rezultata statističkih istraživanja te javno dostupnih podataka pruža uvid u obilježja tržišta rada, odnosno prikazuje regionalni raskorak u trenutačnim vještinama osoba u potrazi za zaposlenjem i potrebama pojedinih radnih mjesta širom EU-a", kaže se u priopćenju.
 
Razvijena internetska aplikacija koju su naši stručnjaci pripremili u samo dva dana natjecanja, rezultat je rada kombiniranoga stručnog tima tvrtke IN2data i Visokog učilišta Algebra. Pobjednički tim čine Leo Mršić i Igor Kaluđer, podatkovni znanstvenici u tvrtki IN2data te predavači na diplomskom studiju digitalnog marketinga i MBA programu Visokog učilišta Algebra, te Robert Kopal, prodekan za istraživanje i razvoj na Visokom učilištu Algebra.
 
Softversko rješenje nastalo u sklopu europskog Big Data Hackathona nazvano je EU Jobs & Skills Explorer, a daje odgovor na sve izazove koje su organizatori postavili pred timove. Projektni zadatak za koji su timovi predlagali rješenja bio je orijentiran na tržišta rada Europske unije, gdje se za određene vrste radnih mjesta traže određene specifične vještine, a analizira se raskorak između trenutačnih vještina osoba u potrazi za zaposlenjem i vještina koje se traže za otvorena radna mjesta.
 
Završna verzija rješenja hrvatskog tima oslanja se na inteligentnu vizualizaciju podataka koja se u podlozi služi pripremljenim setovima podataka, a hrvatski predstavnici tijekom pripreme i natjecanja uspjeli su aktivirati važne tehničke resurse. Naime pojedine korištene baze podataka obuhvaćale su preko 245 gigabajta podataka i sadržavale više od milijardu zapisa, kaže se u priopćenju.
 
Natjecanje Big Data Hackathon organizirala je Europska komisija u suradnji s Eurostatom radi prikupljanja ideja koje sjedinjuju različite izvore podataka kao moguće podloge u rješavanju specifičnih društvenih izazova. Za prvo natjecanje odabrana je tema "vještine, obrazovanje i cjeloživotno učenje".
 
(Hina)

 
 

Vijesti iz medija | Hrvatski izvoz