Hrvatski roboti iz LAPOST-a na radionici u Biogradu na Moru

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_125338148_cr.jpg

Terenska radionica robotike, Breaking the Surface (BTS) u Biogradu na Moru okuplja brojne domaće i inozemne stručnjake različitih struka koje objedinjuje istraživački rad u području pomorske robotike. Ove godine očekuje se oko 200 sudionika radionice iz više od 20 različitih zemalja svijeta.

Terenska radionica robotike, Breaking the Surface (BTS) u Biogradu na Moru slavi svoj 10. rođendan od 30. rujna do 7. listopada. Na njoj će biti moguće vidjeti i nekoliko robota iz Hrvatske. Radionica je okupljanje brojnih domaćih i inozemnih stručnjaka različitih struka koje objedinjuje istraživački rad u području pomorske robotike. Sedmodnevnu radionicu organizira LAPOST, Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

I ove godine očekuje se oko 200 sudionika radionice iz više od 20 različitih zemalja svijeta, uključujući studente, znanstvenike i poduzetnike iz područja robotike, ali i arheologije, biologije, geologije i ostalih znanosti koje se oslanjaju na korištenje robota prilikom pomorskih istraživanja. Osim predavanja o aktualnim temama u robotici, na radionici će prisustvovati i 10 različitih znanstvenih institucija i tvrtki koje će uživo predstaviti mogućnosti svojih najnovijih pomorskih pilotnih i bespilotnih vozila, stoji u najavi.

Od prisutnih vozila na ovogodišnjoj radionici tri su hrvatska proizvoda, a među njima nalaze se i LAPOST-ovi roboti imena aMussels i aPad čije će korištenje i mogućnosti proučavanja morskog dna prezentirati mladi LAPOST-ovi znanstvenici u sklopu praktičnih vježbi.

– aMussels i aPad su dva od tri vozila koja zajedno čine isprepleteni autonomni sustav razvijen u sklopu projekta subCULTron na kojem sudjeluje i naš laboratorij, LAPOST, zajedno s brojnim europskim partnerima. Radionica Breaking the Surface jedinstveni je događaj koji nam omogućuje prezentaciju naših postignuća i izmjenu znanja s kolegama u području, ali
i krajnje vrijedna terenska iskustva s istraživačkim partnerima – kaže Ivana Mikolić, projekt menađerica LAPOST-ovih projekata.

Važnost Breaking the Surface radionice prepoznata je i na međunarodnoj razini podrškom od veleposlanstava SAD-a i Norveške u Hrvatskoj kao strateški projekt za jačanje međudržavne i međuinstitucijske suradnje. Predstavnici veleposlanstava posjetiti će Biograd na Moru i sudjelovati u programu radionice Breaking the Surface, stoji u priopćenju.

(Lider)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike