Hrvatski pršuti imaju veliki izvozni potencijal

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/pršut u rh.jpg

Iz Klastera Hrvatskog pršuta koji okuplja proizvođače krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog pršuta potvrđuju da je potencijal domaće pršutarske proizvodnje velik, a kvalitetu naših pršuta potvrđuje i zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla i izvornosti na razini EU. Hrvatski pršuti imaju veliki izvozni potencijal kao i velik potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu.

Na najvećoj domaćoj manifestaciji pršuta, koja će se ove godine održati u Zadru 25. i 26. rujna, sudjelovat će dvadesetak proizvođača koji su poslali najbolje uzorke pršuta na ocjenjivanje.

Tko će biti ovogodišnji šampion, doznat će se prvog dana manifestacije u zadarskom hotelu Kolovare, a osim dodjele nagrada sudionike očekuju radionice i okrugli stol na kojima će se osim o kontroli zaštićenih hrvatskih pršuta na tržištu, govoriti i o njihovom plasmanu u izazovnim vremenima kada proizvođače pršuta nije pogodila samo kriza uzrokovana virusom COVID-19, nego i ona svinjskom gripom.

Drugog dana, manifestacija se seli na Trg Petra Zoranića i dobiva prodajni karakter. Iz Klastera Hrvatskog pršuta koji okuplja proizvođače krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog pršuta potvrđuju da je potencijal domaće pršutarske proizvodnje velik, a kvalitetu naših pršuta potvrđuje i zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla i izvornosti na razini EU.

“Proizvodnja pršuta iz godine u godinu raste, no to još nije dovoljno da bi se pokrila njegova potrošnja. Godišnje se u Hrvatskoj pojede oko milijun komada pršuta, a proizvede oko 450 tisuća. S udjelom većim od 90 posto u ukupnoj proizvodnji pršuta u Hrvatskoj najviše je dalmatinskog, slijedi drniški, potom istarski i krčki, A hrvatski pršuti imaju veliki izvozni potencijal kao i velik potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu”, poručuje izvršni direktor Klastera Ante Madir.

(Poslovn dnevnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz