Hrvatski nakladnici na Sajmu knjiga u Beogradu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

U Beogradu se od 20. do 27. listopada 2019. godine održava tradicionalni 64. „Međunarodni sajam knjiga“, pod sloganom „Pismo=Glava“. Na sajmu se predstavlja više od 500 izlagača, od kojih je 60 inozemnih. U organizaciji HGK - Zajednice nakladnika i knjižara svoja recentna izdanja prikazalo je 23 hrvatska nakladnika.

U Beogradu se od 20. do 27. listopada 2019. godine održava tradicionalni 64. „Međunarodni sajam knjiga“, pod sloganom „Pismo=Glava“, s Egiptom kao počasnim gostom sajma. Na sajmu se predstavlja više od 500 izlagača, od kojih je 60 inozemnih.

Sajam je otvorio predsjednik Udruženja književnika Srbije pisac Milovan Vitezović. U ime Egipta nazočne je pozdravio direktor Međunarodnog sajma knjiga u Кairu Haitam Al Hay Ali. Otvaranju sajma nazočili su ministri kulture zemlje počasnog gosta Sajma i domaćina Srbije, Ines Abdel Dayem i Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Beograda Zoran Radoičić, brojni uzvanici iz zemlje i inozemstva, te predstavnici diplomatskog zbora među kojima i veleposlanik RH u RS Gordan Bakota.

Na sajmu knjiga, osim nakladnika iz Srbije, sudjeluju i oni iz Albanije, Alžira, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Maroka, Italije, Кine, Turske, Rumunije, Irana, Njemačke, Rusije, Sjeverne Makedonije, Švicarske, Tunisa.

Veleposlanik Bakota obišao je izlagački prostor koji je već tradicionalno organizirala HGK - Zajednica nakladnika i knjižara, a koji je ove godine bio, kako površinski tako i prema broju izdanja, veći nego ranijih godina. Svoja recentna izdanja prikazalo je čak 23 nakladnika: Fokus, Fraktura, Ibis grafika, Jesenski i Turk, Kašmir promet, Media Bar, Mozaik knjiga, Naklada Ljevak, Naklada OceanMore, Planetopija, Profil knjiga, Sandorf, Spiritoso, Srednja Europa, V.B.Z, Znanje, Daf, KruZak, Meandar Media, Medicinska naklada, Sajema i Shura publikacije.

Pojedini izdavači, kao npr. „Nova Školska knjiga“, „Croatia Records“ odlučili su se beogradskoj publici predstaviti na svojim samostalnim štandovima, koje je također posjetio veleposlanik Bakota.

Kao i prethodnih godina na Beogradskom sajmu knjiga predstavilo se i Novinsko izdavačko udruženje (NIU) Hrvatska riječ iz Subotice zajedno sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

(MVEP)


 

Pisane vijesti | Sajmovi