Hrvatski maslinari potvrdili priznatu svjetsku kvalitetu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_117744793.jpg

Na prestižnom svjetskom natjecanju maslinovog ulja koje se ovih dana održalo u New Yorku, hrvatski maslinari kući su se vratili s brojnim priznanjima i nagradama čime su ponovno potvrdili već priznatu svjetsku kvalitetu domaćih ekstra djevičanskih ulja.

Na prestižnom svjetskom natjecanju maslinovog ulja koje se ovih dana održalo u New Yorku, hrvatski maslinari kući su se vratili s brojnim priznanjima i nagradama čime su ponovno potvrdili već priznatu svjetsku kvalitetu domaćih ekstra djevičanskih ulja. Ovo najpoznatije svjetsko natjecanje pokazalo je da hrvatska maslinova ulja snažno mogu konkurirati u svijetu. Konkurencija je bila vrlo jaka. Međunarodni žiri ocjenjivao je više od 820 maslinovih ulja iz čak 26 zemalja!

Žiri su činili najpoznatiji svjetski suci u toj branši. Nakon što je najznačajniji svjetski vodič Flos Olei nedavno Istru proglasio najboljom svjetskom regijom maslinovog ulja, sada, nakon New Yorka, čak devet hrvatskih proizvođača može se pohvaliti s titulom najboljeg ekstra djevičanskog ulja na svijetu, osvojivši tri zlata i ukupno šest srebrnih medalja.

Među zlatnim uljima našle su se i istarske snage pa je tako zlato za ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo ulje Grimalda Moulin De La Colline Dorée, a proizvodi ga Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Milan Matković iz sela Pagubice u općini Cerovlje. Zlatom iz New Yorka može se pohvaliti i ulje Salvela Buža tvrtke Agroprodukt iz Vodnjana, a treće hrvatsko zlato otišlo je na Krk za ulje Plominka koje proizvodi OPG Branko Jud.

U Istru su stigla i četiri njujorška srebra koja su otišla u ruke Uljari Nonno Bruno iz Banjola za istoimeno maslinovo ulje. Srebrnu medalju osvojio je i OPG Francesco Bellani iz Svete Katarine za ulje Terra Rossa Bellani, zatim Monte Rosso iz Umaga i ulje OI Istria Ascolana koje proizvodi Agrolaguna. Uz njih, srebrno priznanje osvojili su i OPG Papatoma s Brača i maslinovo ulje Milos s otoka Pelješca.

(Glas Istre)
 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Strana tržišta i prilike