Hrvatski inovatori u SAD-u osvojili šest medalja

Slika /slike 1/Obrt/shutterstock_140576308_cr.jpg

Hrvatski inovatori su na Festivalu inovacija SVIIF 2018 u američkoj Santa Clari osvojili šest medalja, od čega tri zlatne. Festival inovacija SVIIF 2018, održan u srcu Silicijske doline, trajao je od 2. do 4. srpnja, a okupio je 450 inovatora iz 25 zemalja.

Hrvatski inovatori su na Festivalu inovacija SVIIF 2018 u američkoj Santa Clari osvojili šest medalja, od čega tri zlatne, izvijestila je u petak Udruga inovatora Hrvatske.

Zlatnom medaljom i posebnim priznanjem Kineske asocijacije inovatora nagrađena je 3D znanstvena podmornica, autorski rad studenata zagrebačkog Sveučilišta Josipa Oroza s Fakulteta prometnih znanosti i Lovre Stipanovića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje te učenika Srednje strukovne škole iz Samobora Martina Sokolovića, uz mentorstvo Ivana Vlainića te potporu Društva pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora.

Zlatna medalja pripala je i projektu nevidljivog označavanja u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s INK JET tehnologijom, grupe profesora s Grafičkog fakulteta - Vilka Žiljka, Ivane Stanimirović Žiljak, Klaudie Papa i Jane Žiljak Gršić.

Zlatom je nagrađen i medicinski električni krevet Lift&go autora Borisa Perovskog iz tvrtke Bernarda.

Srebrnu je pak medalju dobio Vlado Moulis za projekt uzgoja lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju, a medaljom istog sjaja nagrađen je i projekt apsorbirajućih betonskih barijera za zaštitu od buke - Ruconbar, profesora sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Stjepana Lakušića.

Naposljetku, sok od limunske trave s aronijom i jabukom, inovacija Bože Grginovića i Ive Pavić Grginović, osvojio je brončanu medalju.

Festival inovacija SVIIF 2018, održan u srcu Silicijske doline, trajao je od 2. do 4. srpnja, a okupio je 450 inovatora iz 25 zemalja, koji su predstavili više od 400 inovacija, od kojih je šest bilo iz Hrvatske.

Sudjelovanje hrvatskih inovatora organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK) te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike