Hrvatske tvrtke na 11. sajmu "Hercegovački plodovi Mediterana"

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_117744793.jpg

11. Sajam „Hercegovački plodovi Mediterana" okupio je više od 120 izlagača iz BiH i susjednih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera, a fokus ovogodišnjeg sajma, kao i dosadašnjih godina, bile su mediteranske kulture šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje.

Veleposlanik RH u BiH, Ivan Del Vechio prisustvovao je svečanom otvaranju 11. Sajma „Hercegovački plodovi Mediterana“ koji je u organizaciji općine Stolac, JU Radimlja Stolac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva BiH,, Ministarstva poljoprivrede HNŽ i OSCE-a, održan u Stocu od 05.do 06. listopada 2018. godine.

Sajam je okupio više od 120 izlagača iz BiH i susjednih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera, a fokus ovogodišnjeg sajma, kao i dosadašnjih godina, bile su mediteranske kulture šipak, smokva, maslina, med i ljekovito bilje.

Obraćajući se prisutnima na otvaranju sajma, načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković zahvalio je svim izlagačima koji sa svojim proizvodima godinama dolaze u Stolac. Prisjetio se samih početaka i zahvalio svima koji podupiru sajam. Posebno je istaknuo organizatore koji nisu iste nacije ni vjere, a zajednički rade na dobrobit svih ljudi iz Stoca i regije, kao jedan od svijetlih primjera u ovim turbulentnim vremenima.

Sajam je svečano otvorio Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko - neretvanske županije, koji je naglasio kako su prije godinu dana osigurali prve poticaje za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačku industriju u iznosu od oko 900.000,00 KM, s ciljem da se potakne podizanje nasada masline i drugih nasada kako bi doprinijeli ostanku naroda u ruralnim područjima i poboljšali razvitak poljoprivrede koji je od značaja i za druge segmente gospodarstva, turizam i zaštitu okoliša. Kazao je kako potpora i zaštita neće izostati ni u budućnosti.

Nakon svečanog dijela otvaranja Sajma uslijedio je obilazak sajma i razgovor s izlagačima, a potom je vlp Del Vechio posjetio Župu sv. Ilije Proroka u Stocu. Razgovarao je sa župnikom vlč. Rajkom Markovićem koji ga je upoznao o svim projektima koje je u obnovi Župe, financirala Vlada Republike Hrvatske: crkva, orgulje, pastoralni centar za mlade, muzej, spomen obilježje hrvatskim braniteljima, kuća časnih sestara te pomoć u nabavi nošnji za folklorno društvo koje djeluje unutar župe. Vlč Marković se još jednom zahvalio Vladi Republike Hrvatske na pomoći obnove ratom porušenih objekata u Župi i nije krio zadovoljstvo zahvale Vladi RH izgradnjom pastoralnog centa za mlade, kojih je u župi više od 300.

Drugi dan sajma "Hercegovački plodovi Mediterana" upriličena je dodjela nagrada izlagačima. Među nagrađenim izlagačima u različitim kategorijama, našla se i tvrtka iz RH, a nagrade je uručio Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac.

(MVEP)

 



Pisane vijesti | Sajmovi | Hrvatski izvoz