Hrvatska zemlja partner poljoprivrednog sajma Fieragricola u Veroni

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/fieragricola.jpg

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti hrvatskog izvoza Italiju u 2018. sudjelovali su s 15,52 posto. U razdoblju od siječnja do listopada 2019. poljoprivredno-prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti robnog izvoza u Italiju sudjeluju sa 16,16 posto, i to su u najvećoj mjeri kukuruz, ribe, cigare, cigarilosi i cigarete od duhana ili nadomjestaka duhana.

Hrvatska je zemlja partner najvećeg talijanskog poljoprivrednog sajma Fieragricola, koji se od 29. siječnja do 1. veljače održava u Veroni, a na svečanosti otvorenja sajma u srijedu je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u ime hrvatskog Ministarstva poljoprivrede kao partnerske institucije.

Ministrica Vučković sudjelovala je i u raspravi na temu "Agrobiznis u Africi i trgovinski odnosi s EU i Italijom: mogućnosti i perspektive", a održala je i bilateralni sastanak s talijanskom ministricom poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Teresom Bellanovom, s kojom je razgovarala i o unapređenje hrvatsko talijanskih trgovinskih odnosa, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek je potencijalnim poslovnim partnerima i predstavnicima talijanskih medija predstavio i osnovne značajke hrvatske poljoprivrede i hrvatske prioritete predsjedanja u području poljoprivrede.

Hrvatska na ovogodišnjoj, 114. Fieragricoli ima posebnu poziciju i prostor za promociju svoje poljoprivredne politike i svog poljoprivrednog sustava. Italija je jedan od najznačajnijih partnera u vanjsko-trgovinskoj razmjeni Hrvatske te se u izvozu od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri izvozne zemlje.

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti hrvatskog izvoza Italiju u 2018. godini sudjelovali su s 15,52 posto. U razdoblju od siječnja do listopada 2019. godine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti robnog izvoza u Italiju sudjeluju sa 16,16 posto, i to su u najvećoj mjeri kukuruz, ribe, cigare, cigarilosi i cigarete od duhana ili nadomjestaka duhana.

Prošli Fieragricola je potvrdio svoj status najznačajnijeg europskog sajma u sektoru poljoprivrede, posjetilo ga je 130.000 posjetitelja, od toga više od 15 posto poslovnih posjetitelja iz inozemstva, a na 50.000 metara kvadratnih izložbenog prostora u 11 dvorana bilo je predstavljeno više od 600 grla stoke i oko tisuću izlagača. Također, u četiri dana sajma na više od 100 radionica, konferencija i znanstvenih susreta sudjelovalo je više od 10.000 sudionika, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

(Hina)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz