Hrvatska vina oduševila japanskog sommeliera

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-H20151127000413.jpg

U Zagrebu se četvrti put održao Vinart Grand Tasting, vinski sajam na kojem ove godine izlaže 100 najboljih hrvatskih vinara i još 20-tak iz inozemstva. Japanac Takahiro Ichihara, sommelier zaljubio se u hrvatska vina na prvo kušanje i sada, zahvaljujući njemu, u Japan odlazi preko 25.000 boca hrvatskih vina koja su tako došla i na vinske karte deset najpopularnijih restorana u Tokiju.

U Zagrebu se četvrti put održao Vinart Grand Tasting, vinski sajam na kojem ove godine izlaže 100 najboljih hrvatskih vinara i još 20-ak iz inozemstva.

„HGK i naše Udruženje vinarstva prepoznalo je ovu manifestaciju kao jedno od najznačajnijih vinskih događanja. Ovdje je svake godine sve više kupaca i medija, ne samo iz Hrvatske i regije, već i iz cijelog svijeta. Zato je logično da HGK bude sastavni dio ovakve promocije, pogotovo sada kad nam izvoz vina ponovno raste i brend Vina Croatia – vina mosaica daje sve bolje rezultate u prepoznatljivosti naših vina“, istaknuo je poslovni tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.

„Čast nam je predstaviti svoja vina među stotinu odabranih vinara, pred vrlo zahtjevnom publikom i brojnim gostima iz inozemstva. Izuzetno nam je drago da se i HGK uključila u ovaj projekt, ali i da generalno daje potporu hrvatskim vinarima kroz promociju na sajmovima u zemlji i inozemstvu“, istaknula je Željka Balja iz marketinga Iločkih podruma.

Upravo na jednom takvom sajmu u Francuskoj, na kojoj su hrvatske  tvrtke izlagale u organizaciji HGK, s hrvatskim vinima se susreo i Japanac Takahiro Ichihara. On je sommelier koji putuje po svijetu i za japanskog distributera Azuma Corporation traži zanimljiva vina. U hrvatska vina se zaljubio na prvo kušanje, a sada zahvaljujući njemu u Japan odlazi preko 25.000 boca naših vina koja su tako došla i na vinske karte deset najpopularnijih restorana u Tokiju. „Na prvu me osvojio Dingač, a sada se sve više upoznajem i s vinima iz drugih krajeva Hrvatske. Vaša vina su fantastična, kvalitetna i vrlo raznolika. Nevjerojatno je da tako mala zemlja nudi tako puno, a japanski kupci to znaju cijeniti“, kazao je Ichihara.

Na sajmu je bio još jedan inozemni stručnjak hrvatskih korijena. Dražen Dennis Šunjić živi u Londonu a vinima se bavi već 20 godina, a radi za jednu od najvećih distribucijskih kompanija u UK-u koja uvozi vina iz cijelog svijeta. Hrvatska i ovakvi sajmovi su sve popularniji među stranim ekspertima jer im je dosta klasike. Žele otkrivati i probati nove stvari, a kako je Hrvatska jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Britaniji i hrvatska vina su svakako dio te priče, pojasnio je Šunjić.

Albert Benvenuti iz istarske vinarije Benvenuti kazao je kako su na Grand Tastingu prisutni već tri godine te im je želja vidjeti kako kotiraju među tom probranom i elitnom konkurencijom.

(HGK)
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz