Hrvatska vina na festivalu u Bordeauxu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_71718745_cr.jpg

Više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina bit će predstavljeno na festivalu vina La Cité du Vin, koji se u Bordeauxu održava od 1 lipnja. Predstavljanje hrvatskih vina na vinskom festivalu u Bordeauxu rezultat je dogovora Udruženja vinarstva pri HGK o trogodišnjoj suradnji s festivalom La Cité du Vin.

Više od tri tisuće boca najznačajnijih hrvatskih vina bit će predstavljeno na festivalu vina La Cité du Vin, koji se u Bordeauxu održava od 1 lipnja, najavljeno je u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). 

Predstavljanje hrvatskih vina na vinskom festivalu u Bordeauxu rezultat je dogovora Udruženja vinarstva pri HGK o trogodišnjoj suradnji s festivalom La Cité du Vin.

Tako će se na festivalu u Bordeauxu predstaviti graševina, malvazija i plavac mali kao najzastupljenije sorte u Hrvatskoj, ali i druge autohtone sorte, poput pošipa i tribidraga.

Svoje će proizvode predstaviti 19 hrvatskih vinarija, i to Agroprodukt, Badel 1892, Belje, Degrassi, Dingač Skaramuca, Dubrovački podrumi, Iločki podrumi, Kozlović vinarija, Krauthaker, Osilovac, Poljopromet, PP Orahovica, Pz Maslina i Vino, Rizman, Jako vino, Vina Matošević, Vina Poletti OPG, Z.T.O. Benvenuti i Zlatan Otok.

Festival La Cité du Vin pokrenula je francuska Zaklada za kulturu i promociju vina kako bi posjetiteljima, stručnoj javnosti i svim zaljubljenicima u enologiju omogućila da se na jednom  mjestu upoznaju sa svim vinima svijeta. Očekuje se da će ga ove godine posjetiti između 500 i 800 tisuća turista kako bi prisustvovali brojnim radionicama i prezentacijama vina i vinskih sorti, što ovaj Festival čini jednim od najvažnijih svjetskih događanja kada je u pitanju predstavljanje vina, ističu iz HGK.

Dodaju da je proizvodnja vina u Hrvatskoj u 2015. godini iznosila 943 tisuće hektolitara. Istodobno, zabilježen je izvoz od gotovo 49,4 tisuće hektolitara te uvoz veći od 290 tisuća hektolitara.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Strana tržišta i prilike