Hrvatska u 2022. četvrti izvoznik u BiH

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz u 8 mj.jpg

Hrvatski izvoz u BiH iznosio je 2022. godine 1,45 milijardi eura, po čemu se Hrvatska nalazi na četvrtom mjestu. U BiH se najviše izvozilo naftnih ulja i šećera. BiH je uspjela prošle godine uravnotežiti robnu razmjenu s Hrvatskom, a pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 94 posto.

Iz Bosne i Hercegovine je tijekom prošle godine najviše roba izvezeno u Hrvatsku, a istodobno je Hrvatska na četvrtome mjestu po izvozu u BiH, pokazali su podaci koje je u utorak objavila Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na godinu dana ranije izvoz iz BiH u Hrvatsku je tijekom 2022. godine porastao za 36,7 posto, a najviše je isporučeno električne energije. Ukupno je iz BiH na tržište Hrvatske isporučeno 1,36 milijardi eura roba.

Istodobno je hrvatski izvoz u BiH iznosio 1,45 milijardi eura, po čemu se Hrvatska nalazi na četvrtom mjestu. U BiH se najviše izvozilo naftnih ulja i šećera.

Ispred Hrvatske su Italija, s izvozom u vrijednosti 1,81 milijardi eura, a na drugo se mjesto probila Srbija, čiji je izvoz u prošloj godini u BiH iznosio 1,56 milijuna eura.

Bosna i Hercegovina je uspjela prošle godine uravnotežiti robnu razmjenu s Hrvatskom, a pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 94 posto. Istodobno najlošiji odnos BiH ima s Kinom. U tu zemlju BiH je u 2022. izvezla svega 19.5 milijuna eura, a uvezla je roba u vrijednosti 1,18 milijardi eura.

(BiH)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz