Hrvatska obilježava 20. godišnjicu članstva u WTO-u

Slika /slike 1/Gospodarstvo/WTOženeva.jpg

Hrvatska u ponedjeljak obilježava 20. godišnjicu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) kojoj je 30. studenoga 2000. pristupila kao 140. članica. Ulazak u WTO bio je temelj za integriranje hrvatskoga gospodarstva u europsko i globalno tržište.

Hrvatska u ponedjeljak obilježava 20. godišnjicu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) kojoj je 30. studenoga 2000. pristupila kao 140. članica, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ulazak u WTO bio je temelj za integriranje hrvatskoga gospodarstva u europsko i globalno tržište, navodi se.

Upravo je članstvo Hrvatske u WTO-u označilo razdoblje daljnje liberalizacije, poticaja hrvatskom izvozu i sudjelovanju u svjetskoj trgovini kao čimbeniku razvoja. Time je učinjen  i prvi korak prema europskim i regionalnim gospodarskim integracijama te prema članstvu u EU, piše MVEP.

Danas se multilateralni trgovinski sustav suočava s mnogim izazovima i trenutna situacija zahtijeva od svih članica WTO-a da ulože dodatne napore kako bi pronašli nove načine za postizanje stabilnijeg trgovinskog okruženja temeljenog na pravilima, priopćeno je.

Hrvatska vjeruje da WTO može pružiti odgovore na ključne izazove i pitanja današnjice, kako bi se modernizirali i olakšali uvjeti za poslovanje u 21. stoljeću, ocjenjuje ministarstvo.

Dodaje da kao snažna i predana podupirateljica multilateralnog sustava, Hrvatska vidi Svjetsku trgovinsku organizaciju kao neophodnog i dragocjenog partnera.

(Hina)



 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz