Hrvatska na svjetskoj izložbi lova i prirode „One With Nature“ u Budimpešti

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/rh u budimpešti.jpg

Hrvatska s Mađarskom ima izvrsnu suradnju u mnogim područjima, poput Višegradske skupine, Dunav - soja inicijative te u sektoru stočarstva, veterine i sigurnosti hrane. Vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Mađarsku u 2020. bilježi rast od 5 posto (rast za 6,2 milijuna eura), dok je vrijednost uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Mađarske u RH zabilježila pad od 3 posto (za 9,4 milijuna eura).

Hrvatska sudjeluje na najvećoj svjetskoj izložbi lova i prirode „One With Nature“ koja je u subotu otvorena u Budimpešti, uz nastup Hrvatskih šuma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice,  priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Jedna od najreprezentativnijih specijaliziranih međunarodnih izložba u svijetu ove godine obuhvaća teme lovstva, vodenih staništa, sokolarstva, krivolova, gastronomije, inovacija očuvanja i budućnosti prirode, bioraznolikosti i održivog korištenja prirodnih dobara.

Na otvorenju svjetske izložbe  „One With Nature“ (Jedno s prirodom) koja traje od 25. rujna do 14. listopada, danas su u Budimpešti sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković  s državnim tajnikom Šimom Mršićem, ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović i suradnicima, dodaje se u priopćenju. Ministrica Vučković tom je prilikom održala sastanak s mađarskim ministrom poljoprivrede Istvánom Nagyem.

Fokus nastupa i izložbenog prostora Republike Hrvatske je na prezentaciji nacionalne prirodne baštine i jedinstvene raznolikosti staništa divljih životinja, s naglaskom na jedinstvene geoprirodne cjeline Hrvatske.

Na izložbi sudjeluje i Hrvatski lovački savez, kao krovna organizacija hrvatskog lovstva, s konceptom prikaza vlastite iznimne povijesne linije razvoja organiziranog lovstva duge 140 godina. Osim lovstva, Hrvatska će staviti naglasak i na svoje šumarstvo, temeljeno na više od 250 godina stručnog gospodarenja, te biološku raznolikost. 

Nakon otvorenja Hungexpo 2021. ministrica Vučković je održala bilateralni sastanak s mađarskim ministrom poljoprivrede Nagyem na temu suradnje dviju zemalja, intervencija i pomoći sektoru stočarstva te nedavno objavljene EU strategije za šume, o kojoj se trenutno raspravlja na razini Vijeća EU. Vučković je istaknula da se Hrvatska zalaže za načelo supsidijarnosti i smanjenje administrativnih opterećenja u tom polju. Naglasila je i važnost identificiranja multifunkcionalne uloge šumarstva, uzimajući u obzir doprinos šuma životu ruralnih zajednica i značajan utjecaj na njihovo gospodarstvo. Održivo gospodarenje šumama mora biti središnji dio Strategije, zaključila je.

Hrvatska s Mađarskom ima izvrsnu suradnju u mnogim područjima, poput Višegradske skupine, Dunav - soja inicijative te u sektoru stočarstva, veterine i sigurnosti hrane, navodi se u priopćenju. Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima buduće suradnje u području slatkovodne akvakulture te šumskog reprodukcijskog materijala.

Vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Mađarsku u 2020. godini bilježi rast od 5 posto (rast za 6,2 milijuna eura), dok je vrijednost uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Mađarske u RH zabilježila pad od 3 posto (za 9,4 milijuna eura).

Ministrica Vučković na otvorenju izložbe se susrela i s veleposlanicom Socijalističke Države Vijetnam u Republici Hrvatskoj Nguyn Thi Bich Thao, priopćio je Ministarstvo poljoprivrede RH.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz