Hrvatska na sajmu Ferien-Messe: Iz Austrije bolji turistički rezultati od 2019.

Slika /slike 1/Turizam/HTZ u Beču.jfif

Hrvatska odlično stoji na austrijskom turističkom tržištu, druga je najpopularnija inozemna destinacija za odmore, iza Italije te se s tog tržišta ove godine očekuju rezultati bolji i od 2019. godine, istaknuto je na turističkom sajmu Ferien-Messe u Beču otvorenom u četvrtak, na kojemu je Hrvatska zemlja-partner.

Hrvatska odlično stoji na austrijskom turističkom tržištu, druga je najpopularnija inozemna destinacija za odmore, iza Italije te se s tog tržišta ove godine očekuju rezultati bolji i od 2019. godine, istaknuto je na turističkom sajmu Ferien-Messe u Beču otvorenom u četvrtak, na kojemu je Hrvatska zemlja-partner.

Ferien-Messe najveći je međunarodni turistički sajam u Austriji za široku i poslovnu publiku, koji se nakon pandemijskih godina ponovo održava u punom formatu od 16. do 19. ožujka s više od 500 izlagača iz 70-ak zemalja, među kojima je i Hrvatska čiju turističku ponudu predstavlja Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i još 20-ak drugih izlagača tvrtki i destinacija.

Od otvaranja na sajam pristiže velik broj posjetitelja, kojih organizator Messe Wienna do kraja tjedna očekuje više od sto tisuća.

Na otvaranju su uz čelne ljude sajma i austrijskih udruženja za turizam te državne tajnice za turizam Austrije Susanne Kraus-Winkler, sudjelovali i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, direktor HTZ-a Kristjan Staničić te direktor HTZ predstavništva u Austriji i za Švicarsku Branimir Tončinić. Organizatori sajma su se zahvalili Hrvatskoj na partnerstvu i pohvalili njezin nastup pozivajući publiku da posjeti hrvatski štand i pogleda ponudu, ali i uživa u delicijama i svakodnevnim prezentacijama hrvatskih krajeva uz zabavno-glazbeni program.

Ministrica Brnjac je na otvorenju naglasila zadovoljstvo partnerstvom na sajmu, na kojemu se Hrvatska, kako je dodala, predstavlja sa svim svojim prirodnim i kulturnim ljepotama svih regija, vrhunskom gastronomijom i vinima, što može dodatno potaknuti Austrijance na više odmora u Hrvatskoj cijele godine, a čemu svakako pridonose i činjenice da je Hrvatska sada članica eurozone i schengenskog prostora.

"Hrvatska je ove godine počela i provedbu nove strategije održivog turizma u sklopu koje se ide za razvojem vrhunske turističke ponude najviših standarda održivosti u cijeloj Hrvatskoj i za cijelu godinu, za što su na raspolaganju i nikad veća financijska sredstva iz više izvora i za javni i za privatni turistički sektor. U tome nam je važan i okoliš i ljudi, i stanovnici i turisti, i vjerujem da je Hrvatska pravo mjesto za vaše odmore", poručila je Austrijancima ministrica Brnjac na otvorenju sajma.

Direktor HTZ-a Staničić istaknuo je pak da sajam u Beču dolazi u pravo vrijeme, jer se sada aktivno počinju rezervirati odmori, a blizu je i Uskrs, kada se očekuje i veći val turističkih dolazaka. "Hrvatska ove godine priprema sezonu s puno optimizma, investicije se ponovo vraćaju u objekte i povećanje kvalitete te smo sigurni da imamo puno toga za ponuditi i stranim tržištima koja nas već dobro poznaju, među kojima je i austrijsko, koje je na trećem mjestu po rezultatima, iza Njemačke i Slovenije. Već prošle 2022. smo s tog tržišta za oko 5 posto premašili 2019., a samo u prva dva mjeseca ove godine promet je za 30 posto veći nego 2019., pa iako je još rano za predviđanja cijele godine, vjerujemo da možemo to ponoviti ove godine", naglasio je Staničić.

On i ministrica te hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić su o novostima u hrvatskom turizmu, investicijama, održivom smjeru razvoja, omjeru cijene i kvalitete te ponudama diljem zemlje, posebno na kontinentu u pred i posezoni, ali i cijele godine, govorili na sajmu i na konferenciji za austrijske medije, a ministrica je razgovarala i o suradnji dvije zemlje sa austrijskom državnom tajnicom za turizam Kraus-Winkler.

Tijekom sajma u Beču hrvatski će izlagači razgovarati i sa austrijskom partnerima, uz ostale i sa tvrtkom Aaretal Reisen, koja zračnim charter linijama povezuje Austriju i Švicarsku s otokom Bračem, a autobusnim linijama Austriju s Istrom, Kvarnerom i Dalmacijom, te s predstavnicima High Life Reisena koji pak charter linijama povezuje Austriju, Švicarsku i Lihtenštajn s Pulom i Zadrom.

Iako su dan uoči sajma u Beču bile postrožene policijske mjere zbog sigurnosti uslijed dojava o mogućim terorističkim incidentima, to se na sajmu nije osjetilo, a i u cijelom Beču je situacija mirna, ne vidi se ništa po ulicama od policijskih snaga, a i sami građani, pa i taksisti na pitanje o tome kažu ili da nisu ni znali da se to događa ili da su samo čuli na vijestima i da nisu zabrinuti.

(Hina) 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz