Hrvatska mora inovirati, jer je inoviranje budućnost

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-izrael.jpg

Hrvatska ima veliki potencijal, ali mora više ulagati u inovacije, zaključeno je na predavanju o hrvatsko-izraelskim gospodarskim odnosima koje je održano u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael i Hrvatsko-izraelskim poslovnim klubom.

Hrvatska ima veliki potencijal, ali mora više ulagati u inovacije, zaključeno je na predavanju o hrvatsko-izraelskim gospodarskim odnosima koje je u utorak održano u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael i Hrvatsko-izraelskim poslovnim klubom.

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor istaknuo je kako budućnost pripada inovatorima, kako je Izrael inovativna nacija koja je otvorena za suradnju s Hrvatskom.

Po podacima koje je iznio, Izrael trenutno ima više od 6.600 start up tvrtki, troši oko 5 posto BDP-a na razvoj i istraživanje te oko 8,1 posto BDP-a na obrazovanje. Naglasio je da se uspjeh i posebnost Izraela temelje na obrani, istraživanju i razvoju, kulturi znanja, ljudskom potencijalu i geostrateškom položaju.

Dodao je kako treba zajednički raditi na onim stvarima koje se mogu pronaći i u Hrvatskoj i u Izraelu - poljoprivredi, znanosti, tehnologiji i inovacijama. Time bi se, prema njegovim riječima, poboljšala i razina trgovine među tim dvjema državama, koja je dobra, ali definitivno nije dovoljno dobra.

Osnivač i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba Dragan Primorac naveo je neke razlike između Izraela i Hrvatske. Naime, Izrael je površinom tri puta manji od Hrvatske, no zato je izraelski BDP dva puta veći. Stopa nezaposlenosti tri puta je manja nego u Hrvatskoj. Osim toga, Hrvatska ima 90 puta više vodenih resursa od Izraela, no Izrael ima sedam puta više navodnjavanih poljoprivrednih površina.

Poručio je i kako Hrvatska mora biti otvorena za druge kulture, druge vrijednosti, a ključnim smatra i onemogućiti politici bilo kakvo miješanje u znanost, istraživanje i gospodarstvo.

"Hrvatska može, nitko me ne može uvjeriti da ne može, ali Hrvatska mora znati kuda ide na jedan dulji vremenski period, a ne mijenjati svoje politike svakih novih izbora", zaključio je Primorac.

Predsjednik HGK Luka Burilović veliki potencijal za poboljšanje gospodarskih odnosa Izraela i Hrvatske vidi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, IT sektoru, energetici, turizmu i zdravstvu. Posebno je apostrofirao važnost razvoja suradnje u području obrazovanja, istraživanja i razvoja bez kojih, kako je rekao, nijedna ekonomija ne može biti globalno konkurentna.

(Hina)
 

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz