Hrvatska je "nadahnuće" za albanski put prema EU-u

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-ra.jpg

Trgovinska razmjena dviju zemalja prošle godine stigla je do nešto manje od 170 milijuna eura, no dvije, „u širem smislu susjedne zemlje”, imaju velik interes to pojačati. Albanija od Hrvatske želi učiti na području turizma, jačanju kibernetičke sigurnosti i potpori u procesu zapošljavanja, a razgovaralo se i o energetskom sektoru te o infrastrukturi, s naglaskom na Jadransko-jonski koridor.

Hrvatska je „nadahnuće” Albaniji na njezinom putu prema Europskoj uniji, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu premijer Edi Rama, zahvalivši Hrvatskoj na pomoći u tom procesu.

Hrvatska je „izvor nadahnuća i ohrabrenja” albanskom putu prema Europskoj uniji, rekao je Rama u ponedjeljak u Banskim dvorima, hvaleći Hrvatsku „kao primjer uspjeha” i državu čija su postignuća u „samo jednom desetljeću u EU-u” poticaj za Tiranu. Rama je kazao kako je Albanija imala velike koristi od izravne pomoći Zagreba, dodavši da je Hrvatska „izradila veliku bazu” iskustava u svom procesu pristupanja EU-a.

Albanija od Hrvatske želi učiti i na području turizma, jačanju kibernetičke sigurnosti i potpora u procesu zapošljavanja, nastavio je albanski premijer. Tirana na Hrvatsku gleda „kao na jedan od najbitnijih partnerstava”, rekao je albanski premijer.

Dvije zemlje su tijekom posjeta Rame Hrvatskoj popisale dva sporazuma u područjima zdravstvenog sektora i socijalne politike, a hrvatski premijer naglasio je kako su oni nastavni na strateško partnerstvo koje su Albanija i Hrvatska potpisale prije pet godina.

Plenković je kazao kako je trgovinska razmjena dviju zemalja prošle godine stigla do nešto manje od 170 milijuna eura, no kako dvije, „u širem smislu susjedne zemlje”, imaju velik interes to pojačati. 

Dvojica premijera razgovarala su i o energetskom sektoru te o infrastrukturi, s naglaskom na Jadransko-jonski koridor.

„Premijer Plenković nas je obavijestio da je Hrvatska odlučila značajno financirati izgradnju tog koridora kroz hrvatski teritorij”, rekao je Rama, pa kazao da je Tirana u postupku potpisivanja ugovora o glavnom segmentu koridora kroz Albaniju te da se razmatraju načini usklađivanja s Crnom Gorom.

Plenković je naglasio kako Hrvatska ostaje snažan zagovornik albanskog puta prema EU-u. „Ovo je vrijeme kad je Putinova agresija na Ukrajinu ubrzala proces proširenja”, pa se na njega u EU-u gleda potpuno drugačije, zaključio je hrvatski premijer, dok je Rama poručio kako dvije zemlje, članice NATO-a, imaju potpuno usklađen stav prema tom ratu.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz