Hrvatska inovacija iTherapy osvojila zlato za proizvod protiv korone

Slika /slike 1/Obrt/shutterstock_140576308_cr.jpg

Inovacija hrvatske tvrtke "Kristalna ideja" - uređaj za filtraciju zraka u prostorijama iTherapy - nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju "Inventions VS Corona" u konkurenciji 202 proizvoda iz 35 zemalja. Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine.

Inovacija hrvatske tvrtke "Kristalna ideja" - uređaj za filtraciju zraka u prostorijama iTherapy - nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju "Inventions VS Corona" u konkurenciji 202 proizvoda iz 35 zemalja, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Radi se o hrvatskom patentu koji u zraku unutar zatvorenih prostora deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje. Istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima, objašnjavaju iz Komre.

Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine. Direktorica tvrtke "Kristalna ideja", ujedno i članice Zajednice za inventivni rad HGK, Inga Kovačić Sindik istaknula je tim povodom da im je motivacija za razvoj tog proizvoda bila zdravstvena i ekološka. Ideja je nastala temeljem istraživanja tržišta dostupnih filtera, budući da svi dotadašnji proizvodi nisu mogli istovremeno ispuniti dvije važne funkcije: pročišćavanje unutarnjeg zraka od najvećeg dijela polutanata, uz istovremenu prilagođenost za korištenje u stambenim i poslovnim prostorima, hotelima, bolnicama, i sl.

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić ističe da je i prije krize bilo jasno da se hrvatsko gospodarstvo ne treba temeljiti na ekonomiji obujma, već na inovacijama, pogotovo u ovako neizvjesnim vremenima. Podsjeća i da je tvrtka "Kristalna ideja" s HGK sudjelovala na nekoliko sajmova, na Sajmu inovacija u Ženevi 2018. i na Sajmu inovacija IENA u Nurembergu iste godine. Tada je Kovačić Sindik nagrađena kao najbolja europska inovatorica na sajmu IENA u Nurembergu, a njezina je inovacija dobila zlatnu medalju.

Proizvodu "iTherapy" je i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. godine u Istanbulu. Tvrtka je dobila podršku i Europske poduzetničke mreže te je sudjelovala na gospodarskim susretima u Manchesteru 2019. godine.

Komora u priopćenju najavljuje da će pružiti priliku i drugim hrvatskim inovatorima da predstave svoje proizvode na Nacionalnoj izložbi inovacija koja će se održati u listopadu u Zagrebu. Dio je to inicijative "Inoviraj-profitiraj" s ciljem promocije i razmjene znanja hrvatskih tvrtki. Inicijativa se održavala u pet hrvatskih regija kroz online edukacije, a tijekom mjesec i pol ju je preko web platforme pregledalo više od pet tisuća ljudi.

Projekt "Inoviraj-profitiraj" dio je nacionalne inicijative "Promocija poduzetništva", čiji je pokretač Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a partneri su HGK, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz