Hrvatska industrija boja i lakova prepoznata na inozemnim tržištima

Slika /slike 1/Graditeljstvo/shutterstock_299732519_cr.jpg

Hrvatske tvrtke spremno konkuriraju i najvećim stranim proizvođačima boja i lakova na hrvatskom tržištu, dok je kvaliteta domaćih proizvoda prepoznata i na zahtjevnim inozemnim tržištima.

Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da u Hrvatskoj postoje ulaganja u nove proizvode i poboljšanja postojećih, i to u skladu s novim trendovima i zahtjevima zaštite zdravlja i okoliša. „Takva ulaganja iznjedrila su brojne nove proizvode, zahvaljujući kojima naše tvrtke spremno konkuriraju i najvećim stranim proizvođačima boja i lakova na našemu tržištu, dok je kvaliteta domaćih proizvoda prepoznata i na zahtjevnim inozemnim tržištima“, rekla je poslovna tajnica Udruženja kemijske industrije HGK Renata Patarčić.
 
Također, dodaje kako je u 2014. godini izvezeno boja i lakova u vrijednosti od 312.847.136 kuna, pretežno u zemlje u okruženju, i to u najvećim količinama u Sloveniju, BiH, Srbiju, Italiju, Tursku i Makedoniju, dok uvoz iznosi 1.073.972.338 kuna, što konkretno pokazuje koliki prostor postoji za zamjenu uvoznih proizvoda domaćima i kvalitetnijima.
 
„Statistika bilježi lagani trend pada proizvodnje u industriji boja i lakova od 2010. godine, što je posljedica krize koja je prouzročila padajući trend u graditeljstvu – grani koja je osnovni konzument navedenih proizvoda. No, izlaskom iz krize i oporavkom aktivnosti u graditeljstvu, postoji potencijal za povećanje proizvodnje i potrošnje boja i lakova“, objašnjava Patarčić.

U proizvodnji boja i lakova, prema službenim podacima Fine za 2014. godinu, u Hrvatskoj je registrirano 46 tvrtki s ukupno 638 zaposlenih. U istoj godini ova grana industrije ostvarila je ukupni prihod od 620.490.615 kuna, što čini 0,4 % ukupnoga prihoda hrvatske prerađivačke industrije. „Inače“, objašnjava Patarčić, „prosječna godišnja potrošnja boja i lakova po stanovniku u EU 2013. godine iznosila je 12.2 kg, a domaće znanje, stručna radna snaga, dugogodišnja tradicija i kapaciteti svjedoče o velikom potencijalu ove grane industrije.“
 
(HGK)
 

Pisane vijesti | Strana tržišta | Hrvatski izvoz