Hrvatska ima veliki izvozni potencijal

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_112927531.jpg

Hrvatska ima velik izvozni potencijal i mogla bi udvostručiti sadašnje stope rasta izvoza. Izvozna hrvatska poduzeća zapošljavaju 52 posto ukupno zaposlenih te stvaraju oko 66 posto ukupnih prihoda od prodaje.

Hrvatska ima velik izvozni potencijal i mogla bi udvostručiti sadašnje stope rasta izvoza, istaknuto je u utorak na 4. konferenciji o izvozu koju je organizirao tjednik Lider.
 
"Hrvatska ima jako puno izvoznog potencijala. Nama usporedive zemlje u strukturi svoje međunarodne trgovinske bilance u izvozu imaju 70-ak čak i više posto, a mi nismo ni na 40 posto, tako da bi to mogli poduplati", rekao je državni tajnik Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.
 
Kazao je da je aktualni rast hrvatskog gospodarstva, od oko 3 posto, prvenstveno generiran izvozom malih i srednjih poduzeća.
 
Država dosta radi kako bi pomogla izvoznicima, kazao je državni tajnik Antonić, koji je u tom kontekstu, uz ostalo, spomenuo poreznu reformu, nacionalni program reformi, ukidanje administrativnih ograničenja, kao i promjenu zakonodavnog okvira s ciljem pomaganja izvoznicima. Rekao je kako je naglasak ove Vlade jačanje gospodarstva, posebno malih i srednjih poduzeća, jer oni generiraju dvije trećine ukupnog nacionalnog dohotka.
 
Dodao je da izvozna hrvatska poduzeća zapošljavaju 52 posto ukupno zaposlenih te stvaraju oko 66 posto ukupnih prihoda od prodaje. U zemlje koje nisu članice EU Hrvatska je lani izvezla robe za 31,2 milijarde kuna, 6,4 posto više nego godinu prije. Isto tako, robni izvoz Hrvatske u prvom tromjesečju ove godine, kazao je, bilježi rast od 24,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a što je prvenstveno posljedica rasta izvoza u države koje nisu članice EU.
 
Prema riječima predsjednika Uprave Končar Elektroindustrije Darinka Bage, jedan od problema s kojima se susreći izvoznici je taj što smo dominantno vezani za EU tržište, dok Europa istovremeno bilježi gospodarsku stagnaciju.
 
I pitanje tečaja ocijenio je važnim problemom za izvoznike, kazavši da bi država trebala donijeti mjere za kompenziranje tečaja, odnosno njegovih negativnih efekata po izvoznike.
 
Po Bagi, hrvatske izvozne perjanice su, osim turizma i farmaceutika, drvna industrija, elektro strojogradnja, brodogradnja te posebno IT industrija.
 
Vlada bi mogla puno učiniti na sređivanju države, odnosno sređivanju općih uvjeta poslovanja, kaže Bago. Priziva i veću ulogu HNB-a u sređivanju cjelokupne situacije, a smatra i da su ovdašnje banke prekonzervativne kada su u pitanju poduzetnici, odnosno da im ne pružaju dovoljno podrške.
 
Predsjednik Eurochambersa Arnaldo Abruzzini, ukazujući na opasnosti globalnog protekcionizma, istaknuo je kako ne razumije gospodarsku politiku novog američkog predsjednika, koji nastoji povećati američki izvoz istovremeno ograničavajući uvoz.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz