Hrvatska i Kosovo bliski prijatelji, gospodarski odnosi rastu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH-RKS.jfif

Ministar Grlić Radman sastao se s kosovskom kolegicom Donikom Gërvallom-Schwarz i poslije kazao kako su Hrvatska i Kosovo „prijateljske i partnerske zemlje“, što se očituje i u intenzivnoj razmjeni bilateralnih posjeta“. Razmjena Hrvatske i Kosova porasla je prošle godine za 23 posto i velik je potencijal za dodatni razvoj gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Trgovinska razmjena Hrvatske i Kosova porasla je prošle godine za 23 posto i velik je potencijal za dodatni razvoj gospodarskih odnosa dviju zemalja, čiji su i politički odnosi iznimni, rekao je u utorak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman sastao se s kosovskom kolegicom Donikom Gërvallom-Schwarz i poslije kazao kako su Hrvatska i Kosovo „prijateljske i partnerske zemlje“, što se očituje i u „intenzivnoj razmjeni bilateralnih posjeta“.

Podsjetio je kako Hrvatska „snažno podržava“ pristupanje Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Vijeće Europe i Europsku uniju. Jednako se zalaže i za „što skoriju“ viznu liberalizaciju Europske unije za građane Kosova, kazao je Grlić Radman.

Dodao je kako je Hrvatska spremna pomoći Kosovu na europskom putu „svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima“. „Kosovo se proeuropskim stavovima u vanjskoj politici pokazuje kao pouzdan partner“, zaključio je.

Što se tiče gospodarskih odnosa između Kosova i Hrvatske, Grlić Radman je istaknuo kako postoji „veliki potencijal“ za njihov razvoj te da je ukupna razmjena u prvih 11 mjeseci 2022. veća za preko 23 posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova istaknula je kako Hrvatska „nije samo strateški prijatelj, nego i vrlo blizak“.

Hrvatska i Kosovo dijele „zajedničku dugačku povijest“ koja uključuje i borbu za neovisnost od Jugoslavije, „komunističke diktature u kojoj je ekonomsku i političku dominaciju“ imala Srbija, kazala je Gërvalla-Schwarz. „Mi smo se suočili s istim agresorom“, dodala je.
Istaknula je i da Hrvatska pomoć euroatlantskom putu Kosova „nikada nije izostala“.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz