Hrvatska i Južna Australija potpisali Memorandum o suglasnosti o suradnji

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH - Južna Australija.jpg

Memorandum o razumijevanju će osnažiti postojeće suradnje te potaknuti nove u područjima kao što su turizam, obrazovanje, obnovljiva energija, pomorstvo i ribarstvo, vinogradarstvo, informacijska tehnologija, umjetnost, kultura i sport, a pruža i osnovu za poboljšanje ulaganja i gospodarskih mogućnosti, akademske i istraživačke suradnje, kao i razmjenu znanja i stručnosti.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman potpisao je u utorak u Adelaideu s predsjednikom vlade Južne Australije Peterom Malinauskasom Memorandum o suglasnosti o suradnji između hrvatske vlade i vlade savezne države Južne Australije.

"Sporazum označava novo poglavlje suradnje te značajan korak prema jačanju bilateralnih odnosa. Memorandum o razumijevanju osnažit će postojeće suradnje te potaknuti one nove u područjima kao što su turizam, obrazovanje, obnovljiva energija, pomorstvo i ribarstvo, vinogradarstvo, informacijska tehnologija, umjetnost, kultura i sport", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske. Također se ističe da ovaj memorandum "pruža osnovu za poboljšanje ulaganja i gospodarskih mogućnosti, akademske i istraživačke suradnje, kao i razmjenu znanja i stručnosti",

Grlić Radman na sastanku s Malinauskasom naglasio važnost veza Hrvatske i Južne Australije, pri čemu je istaknuo važnost brojne i uspješne hrvatske zajednice u Južnoj Australiji.

Šef hrvatske diplomacije tijekom sastanka je istaknuo i razvoj gospodarske suradnje, naglašavajući značaj australskih investicija u Hrvatskoj, poglavito iz Adelaidea (glavni grad Južne Australije), te razmjenu znanja i tehnologije ribarstva iz Port Lincolna.

Grlić Radman sastao se i s guvernerkom Južne Australije Frances Adamson, čemu su nazočili i istaknuti pripadnici hrvatske zajednice. "Naglašen je značaj hrvatske zajednice u Južnoj  Australiji, kao i važnost najave pokretanja pregovora o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Istaknuta je, također, australska potpora pristupanju Hrvatske OECD-u", navodi MVEP o tom susretu.

Svoj posjet Grlić Radman je završio susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Hrvatskom klubu Adelaide.

"Ministar Grlić Radman je istaknuo važnost doprinosa hrvatske zajednice u izgradnji mostova prijateljstva između Hrvatske i Australije. Posebno je pohvalio njihovu predanost očuvanju hrvatskog identiteta te izražavanje zajedničkih kulturnih vrijednosti. Istaknuo je, također, važnost kulture kao mosta koji povezuje zajednice te najavio podršku Vlade RH projektima koji potiču očuvanje hrvatskog kulturnog nasljeđa diljem svijeta", stoji u priopćenju MVEP-a.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz